Les acusades tensions en el si del governant Partit Comunista del Vietnam (PCV) van forçar la celebració d'una conferència nacional al febrer, en la qual van participar uns 1.000 delegats, incloent el politburó i el comitè central, per discutir el futur del partit i les possibles reformes. El recentment escollit secretari general del PCV, Nguyen Phu Trong, va subratllar la necessitat de fer front a la corrupció entre la cúpula dirigent, la falta de lideratge, les desigualtats econòmiques i el malbaratament de recursos públics.
Les autoritats vietnamites es van mostrar bel·ligerants, un any més, en la disputa per la sobirania de les illes Paracel i Spratly. Al juny, l'Assemblea Nacional va aprovar una llei que reafirmava la sobirania del país sobre aquesta cadena d'illes al Mar del Sud de la Xina, fet que va provocar una condemna immediata de la Xina, que també reclama la seva sobirania sobre l'arxipèlag i ja ha iniciat converses amb empreses petrolieres i gasístiques internacionals per a la seva explotació. Davant la creixent tensió a la zona, la 20 cimera de l'ASEAN, a Phnom Penh, va proposar un marc d'actuació per a resoldre pacíficament les controvèrsies. La realitat política del país va estar marcada també per l'apropament amb els Estats Units, amb l'entrada en efecte de l'acord per a reduir la contaminació mediambiental a la zona de Da Nang, afectada per l'ús de gas taronja pels d'Estats Units durant la guerra del Vietnam.
Finalment, l'economia del país es va veure afectada per la quasi fallida de la naviliera pública, Vinashin. La deriva d'aquesta empresa va degradar el deute sobirà del Vietnam i va exacerbar els seus problemes d'endeutament. Amb un creixement semblant a l'any anterior, del 6%, l'economia del Vietnam s'enfronta als desafiaments d'una manca de reserves estrangeres, un sector banquer descapitalitzat i uns costos de préstec encara massa elevats.