La tensió entre la facció conservadora i proxinesa, liderada pel secretari general Nguyen Phu Trong, i la reformista del primer ministre, Nguyen Tan Dung, es va fer molt evident al llarg de l'any. Després d'obtenir el suport majoritari en una moció de confiança impulsada per Phu Trong, al gener, Tan Dung va centrar els esforços a teixir complicitats econòmiques i polítiques a la regió. El principal triomf del Govern va ser la participació en l'Acord Transpacífic amb els Estats Units i deu països més, un pacte que beneficiava enormement els interessos comercials del Vietnam i permetia reduir la seva dependència envers la Xina. El 2015, el Vietnam també va ser objecte d'importants inversions coreanes, i les forces armades van rebre suport de l'exèrcit dels Estats Units, el Japó i Rússia. Tot articulat amb l'objectiu d'exercir de contrapès a l'expansió de la influència xinesa a la regió.
Amb tot, l'any va ser testimoni d'un acostament polític entre el Vietnam i la Xina, després d'un fort enfrontament el 2014 d'ençà de la instal·lació d'una plataforma petrolífera xinesa a la plataforma continental del Vietnam. Així, al novembre, Xi Jinping va realitzar una visita oficial a Hanoi, la primera d'un president xinès en deu anys, encara que es va respirar un recel generalitzat a posicions proxineses, amb manifestacions contra Xi (brutalment reprimides per la policia) tant a la capital com a Ho Chi Minh. Pel que fa a les relacions amb els Estats Units, al juliol, el president nord-americà va rebre Phu Trong a la Casa Blanca en la que era la primera visita d'un secretari general del Partit Comunista.
Vietnam va experimentar un creixement en les seves exportacions, més competitives amb la devaluació de la moneda nacional en comparació amb el dòlar. El consum intern fort, la consolidació del sector de la construcció i la mineria i la creixent inversió estrangera en el sector manufacturer van ser alguns dels factors que van contribuir a un creixement del 6,5%. La flexibilització fiscal i la signatura d'un acord de lliure comerç amb la Unió Europea, a l'agost, també van ser clau per a aquest increment del PIB. Entre els mesos de març i abril, el Govern va haver de fer front a un vaga sense precedents en protesta per la reforma del sistema de pensions, que bloquejava les prestacions fins a la jubilació. La comunitat internacional va reclamar al llarg de l'any més garanties per als drets dels treballadors. També van continuar les crítiques per la vulneració sistemàtica de drets fonamentals, amb la censura de mitjans de comunicació i la persecució de dissidents, pràctiques emparades en una reforma del Codi Penal de l'any 2013.