Bronzes de la vil·la de la Llosa (Cambrils)

Descripció arqueològica

Placa i sivella de cinturó, un anell i tres braçalets que havien format part de l’aixovar d’una tomba d’aquesta vil·la.

Arxiu fotogràfic del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona - A. Saludes

El 1995 es localitzà un conjunt de peces de bronze en un enterrament de la vil·la romana de la Llosa (Cambrils, Baix Camp). La intervenció arqueològica fou dirigida per E. Ramon i J. Menchón, i organitzada per l’Ajuntament de Cambrils, el Servei d’Arqueologia i la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Actualment, aquest conjunt de bronzes es conserva al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, amb el núm. d’inv. MNAT-CLL-UF3-1/5.

En l’angle d’una estança situada en la zona sud-oriental de la vil·la, va aparèixer una inhumació en fossa, orientada N-S, de la qual únicament es conservava la part superior de l’esquelet, des de la pelvis fins al cap. L’individu presentava un interessant aixovar, consistent en diversos objectes d’ús personal elaborats en bronze. S’hi van recuperar les següents peces: una sivella de cinturó, que aparegué situada lleugerament desplaçada a l’esquerra, a l’alçada de la pelvis; un anell situat a la falange del dit anular de la mà esquerra; tres braçalets decorats, també al braç esquerre; diverses denes de collaret de pasta de vidre disposades al voltant de la mandíbula inferior, i un fragment de bronze de forma corbada —que es va interpretar com una arracada, segurament circular— situat al costat esquerre del crani (es va desintegrar posteriorment). Es van detectar, a més a més, a l’alçada de l’omòplat esquerre, diversos fragments de plaques de bronze, molt degradats i deformats, que es van interpretar com les restes d’una capseta (al seu interior no hi havia cap objecte).

Descripció de les peces

Sivella de cinturó amb placa quadrangular (CLL-UF3-1)

La sivella té forma arronyonada i és decorada amb incisions que representen quatre estilitzats caps de cavall enfrontats i oposats simètricament. La placa, una làmina rectangular que es doblega sobre si mateixa, presenta dues petites perforacions que corresponen a sengles reblons, actualment desapareguts, que subjectaven la peça a la corretja del cinyell. La cara anterior de la placa apareix decorada amb incisions que constitueixen diversos motius geomètrics. Dues línies paral·leles, ondulada la primera i puntejada la segona, envolten els tres costats externs de la placa; aquesta, al centre, té incisos dos motius en forma d’estels, formats per cercles concèntrics als quals s’adossen radialment diversos punts incisos, enllaçats entre si amb línies corbes. Tot al voltant d’aquests motius centrals s’aprecien alineacions força regulars de petits cercles concèntrics, disposats de manera que omplin tot l’espai disponible (horror vacui). La cara posterior és llisa. L’agulla de la sivella, de secció rectangular, està doblegada en un extrem de manera que queda fixada a l’eix del marc. Les mides de la sivella són: 5,5 × 3 cm; gruix 0,2 cm. Placa: 4,3 × 3,1 cm; gruix, 0,05 cm. Agulla: 2,8 × 0,4 cm; gruix 0,2 cm.

Braçalet de bronze de secció oval (CLL-UF3-2)

Es tracta d’una tija doblegada que forma un cercle obert. Els dos extrems de la tija han estat aplanats i presenten una senzilla decoració de línies incises, amb motius geomètrics —idèntics a ambdós costats—, que consisteixen en dues línies encreuades en forma d’aspa i emmarcades per dues línies paral·leles, a més de petites incisions perpendiculars a l’extrem. Mides: diàmetre màx. 6,6 cm; diàmetre mín. 6,2 cm; gruix 0,2 × 0,4 cm.

Braçalet de bronze de secció rectangular amb els angles arrodonits (CLL-UF3-3)

Com l’anterior peça descrita, es tracta d’una tija doblegada en forma de cercle obert. Tota la superfície exterior és decorada amb línies incises inclinades, a banda i banda d’una línia central, tot formant un motiu d’espina de peix. Mides: diàmetre màx. 6,2 cm; diàmetre mín. 5,7 cm; gruix 1 × 0,1 cm.

Braçalet de bronze de secció rectangular amb els angles arrodonits (CLL-UF3-4)

És una tija doblegada en forma de cercle, però amb els extrems soldats, de manera que queda totalment tancada. Tota la superfície exterior apareix decorada amb línies incises que formen una triple ziga-zaga. Dimensions: diàmetre màx. 6,35 cm; diàmetre mín. 6 cm; gruix 0,4 × 0,1 cm.

Anell obert de bronze, d’una sola peça i de secció oval (CLL-UF3-5)

No presenta cap mena de decoració. Les mides són: diàmetre 1,75 cm; gruix 0,3 × 0,075 cm.

Cronologia i paral·lels

Quant a la datació del conjunt, hem de tenir en compte —en primer lloc— la situació estratigràfica de la unitat funerària de què formava part. L’enterrament talla un estrat que es data al segle V (per mitjà de diversos materials arqueològics, com ara un exemplar de terra sigil·lada africana D del tipus Hayes 91). La sivella té paral·lels que es daten a partir de l’últim terç del segle IV. Per altra banda, la decoració dels braçalets és força similar a la que presenten algunes peces trobades al Roc d’Enclar (Andorra), que es daten grosso modo a l’època del romà tardà.

Bibliografia

  • Ripoll, 1986, IV, pàgs. 55-82; Ramon-Menchón, 1995; Abásolo, Cortés, Pérez, 1996, pàgs. 25-36; Rovira, 1997, pàgs. 150-153.