àcid adenílic

m
Bioquímica

Nom dels tres nucleòtids isòmers, èsters monofosfòrics de l’adenosina, que han estat identificats en els teixits dels éssers vius i que difereixen només per la posició de l’hidroxil de la ribosa que es troba esterificat.

L'àcid 2'-adenílic (àcid adenosina 2'-fosfòric o adenosina 2'-fosfat) i l’àcid 3'-adenílic (àcid adenosina 3'-fosfòric o adenosina 3'-fosfòric o adenosina 3'-fosfat) formen la mescla coneguda pel nom d'àcid adenílic del llevat (extret de l’àcid nucleic del llevat), mescla molt poc soluble en aigua i que es descompon a 208°C. Per hidròlisi dóna quantitativament furfural. L'àcid 5'-adenílic (àcid adenosina 5'-fosfòric o adenosina 5'-fosfat o àcid adenosina-monofosfòric, dit també AMP)

és conegut com l'àcid adenílic del múscul i es troba en els teixits animals. És soluble en aigua bullent, es fon a 196-200°C i per hidròlisi dóna només traces de furfural. És preparat hidrolitzant l’ATP o bé, comercialment, fosforilant enzimàticament l’adenosina. Forma part de diversos coenzims que intervenen en el metabolisme i és utilitzat en medicina i en la recerca bioquímica.