Heinrich Finck

(Bamberg, Baviera?, ~1444 — Viena, 1527)

Compositor alemany.

Vida

Creixé a Polònia i estudià a la Universitat de Leipzig. El 1498 entrà al servei del príncep lituà Alexandre de Vilnius com a mestre de capella. Quan aquest esdevingué rei de Polònia el 1501 continuà al seu servei a la cort de Cracòvia. Es mantingué en aquest lloc almenys fins el 1505. El 1510 abandonà Polònia i s’instal·là a Stuttgart com a mestre de cant de la capella ducal. Entre el 1514 i el 1519 serví a la cort d’Ausburg. A partir del 1519 actuà com a compositor del capítol de la catedral de Salzburg i el 1527 s’incorporà a la cort vienesa de Ferran I com a mestre de capella.

Tot i la seva llarga trajectòria com a compositor, la seva obra conservada és força reduïda. La major part d’obres anteriors al 1500 s’han perdut. Es coneixen poc més d’un centenar de composicions dels anys següents, algunes de les quals incompletes. Aquest és el cas d’algunes de les set misses o parts de missa conservades. També es coneixen una quarantena de motets i cicles de motets per al propi de la missa. Els seus vint-i-vuit himnes i un bon nombre de cançons amb text alemany, en canvi, s’han conservat complets gràcies al fet que foren impresos pòstumament. La major part dels himnes foren editats per Georg Rhau en el volum Hymnorum sacrorum liber primus (Wittenberg 1542). Moltes de les composicions profanes adoptaren la forma del tenorlied i molt sovint s’inspiraren en melodies populars. També escriví algunes peces instrumentals. Fou un dels compositors germànics més importants del seu temps, juntament amb Ludwig Senfl i Thomas Stoltzer.

Obra
Música vocal

4 misses (Missa de beata virgine, 3 v.; Missa super ’Ave praeclara', 5-6 v.; Missa dominicalis, 4 v.; Missa in summis, 6 v.), 16 cicles de motets per al propi de la missa, 16 altres motets, 2 magníficats a 4 v., 7 responsoris a 5 v., 24 himnes a 4-5 v., 38 cançons polifòniques per a tenor (30 de les quals publicades a Schöne ausserlesene Lieder, 1536)