Tredòs

Tredòs

© Fototeca.cat

Poble (1.348 m alt.) del municipi de Salardú (Vall d’Aran), a la dreta de la Garona de Ruda, aigua avall del seu aiguabarreig amb l’Aiguamòg.

Aspecte de l'església de Sant Esteve de Tredòs

© Patrimonifunerari.cat

El pont d’Era Capèla, de pedra, l’uneix a l’altra banda del riu, on hi ha un petit veïnat. La seva església parroquial de Sant Esteve fou substituïda per la de Cap d’Aran, romànica, antic santuari, que es troba enlairada al N de la població. Fou municipi independent fins el 1952, que fou unit al de Salardú. Avui forma una entitat local menor amb junta administrativa pròpia. L’antic terme comprenia el pla de Beret, on hi ha l’estació d’esports d’hivern de Vaquèira. A migdia del nucli es troba l’establiment termal dels Banhs de Tredòs, d’aigües sulfuroses i sòdiques, a 30°C, avui tancades, i el bell indret del saltant d’Aigües Tòrtes. Dins l’antic terme s’han trobat vestigis romans.

El poble de Tredòs és esmentat en la documentació amb el nom de Tresdos l’any 1265, Trados el 1288 i Trasdos el 1298. El dia 5 de novembre de 1313 tres cònsols ville de Tresdors i quaranta-vuit homines, habitatores dicte ville de Tredos, feren jurament de fidelitat al procurador del rei Jaume II.