batuda

f
Agronomia

Operació de batre, especialment el conjunt de feines que hom fa a l’era des que hi són esteses les garbes fins a separar el gra de la palla.

Amb la batuda, la palla resta en condicions d’ésser aprofitada per al bestiar. Els diferents sistemes tradicionals de batuda denoten la influència del clima, car la calor i l’eixutesa afavoreixen que el gra es desprengui de la pellofa. Així, en països secs i càlids és freqüent encara de batre amb cavalleries, que solament trotant sobre l’erada esgranen les espigues; en aquest cas la palla esdevé poc trossejada. En altres zones, aquest treball de les cavalleries és completat amb el pas de corrons de fusta o de pedra en forma de con truncat. Aquests sistemes foren superats fa segles pels trills (trill), molt més eficaços, que capolen la palla de manera que pugui ésser emprada com a pinso. Qualsevol d’aquests sistemes ha d’anar combinat amb la feina de bolcar l’erada per a dur a terme la batuda igualment en tot el gruix. Com a complement de la batuda per aquests procediments tradicionals sempre calen un ventament i un garbellament a fi de separar el gra net de la palla. La màquina de batre ha resolt moltes dificultats per la brevetat amb què pot ésser feta la feina.