Contracte per a la direcció de les obres de la catedral de Tortosa

Data: 7 de gener de 1490.

El capítol de la seu de Tortosa i el procurador de Joan Girona, clergue de la cambra apostòlica, d’una banda, i el mestre picapedrer Pere Compte (o Comte), de l’altra banda, estableixen certs pactes per a la represa de les obres de la catedral sota la direcció del mestre esmentat.

Capítols concordats per e entre lo venerable capítol de la sglésia de Tortosa, ab intervenció e consentiment de l’honorable en Johan Jordà, de la present ciutat ciutadà, major de dies, procurador del reverent micer Johan Girona, doctor, clergue de la cambra apostòlica, de una part; e mestre Pere Compte, mestre de la fàbrica de la sglésia de Tortosa, de la part altra; sobre la fràbica se diu novament fabricar en la seu de Tortosa.

Primerament, és concordat que lo venerable capítol, de e ab consentiment del dit procurador, elegeix, ab tenor del present capítol, en mestre de la fàbrica de la sglésia de Tortosa, al dit mestre Pere Compte, de e ab aquells porció, salaris, prerogatives, preheminències, honor e càrrechs que los precessós mestres han acostumat tenir en lo dit magisteri, per a tant temps quant al venerable capítol, ab consentiment del dit procurador, plaurà.

E per quant lo dit mestre Pere Compte no pot fer contínua residència personal en la present ciutat, per altres magisteris e obres que té per la magestat del senyor rey, capítol e ciutat de València, per ço és stat concordat que mentre lo venerable capítol voldrà obrar en la dita sglésia, ell haja e sia tengut donar e deputar persona àbil e sufficientíssima a tota coneguda e voluntat del venerable capítol e del procurador del dit micer Johan Gerona, qui en loch seu tinga así lo magisteri de la dita fàbrica e residescha en la present ciutat personal e contínuament, lo qual haja de salari, quiscun jorn que obrarà, quatre sous, e aja pendre la porció de maestre si al dit mestre Compte plaurà, ultra los dits quatre sous. E si la persona que donarà, vista e experimentada, no plaurà als dits venerable capítol e a·n Johan Jordà, en dit nom, que ne haja dar altra, e altra e tantes fins que lo dit capítol e procurador del dit micer Johan Gerona ne sien contents.

Ítem, és concordat que lo dit mestre Compte sia tengut vesitar e venir a la present ciutat per regonèxer la fàbrica de la dita sglésia quiscun any tres veguades, ço és, de quatre en quatre mesos, e aturar quiscuna veguada tant quant mester serà [e la obra o requirà]. E si als dits venerable capítol e procurador desús dits era vist que ell fos ací mester, e per ço le scriurà que vingués a la present ciutat, tots temps que li serà scrit sia tengut de venir e provehir en lo que occorrerà a causa de la dita fàbrica, ultra les dites tres veguades ordinàries.

E més, és concordat que si per causa de la persona que lo dit mestre Compte donarà e deputarà en loch seu la fàbrica de la dita sglésia tenia defecta, confusió o incompetència alguna, axí en la [prosecució] com en la firmitat de aquella, a coneguda de maestres experts [...] elegidors, que lo dit mestre Compte, a ses despeses, aja lo tal defecte e dan reparar e reformar.

E més, és concordat que lo dit mestre Compte sia tengut tenir, complir e servar les dites cosses, a pena de cent liures, e ultra la dita pena sia facultat dels dits capítol e procurador de micer Johan Gerona de provehir-hi a tota despesa de aquell, per via de altre mestre e detenció de porció e [altres], a tota utilitat de la sglésia. E lo dit capítol e procurador del dit micer Johan Gerona, fent dit mestre Compte e complint les dites coses, sia tengut servar los dits capítols sots la dita pena.

O: Perdut

A: Arxiu Capitular de Tortosa, notari Pere de Camps, 15, s.f.

a: Vidal, Jacobo: Pere Compte, mestre major de l’obra de la seu de Tortosa, “Anuario de Estudios Medievales” (Barcelona), vol. 35/1, 2005, pàg. 414-415.

Transcripció: Vidal, 2005