i Joan Binimelis i Garcia | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Joan Binimelis i Garcia

Historiografia    Literatura
història hist, literatura lit i historiografia historiog
Historiador i primer cronista del Regne de Mallorca.
Manacor, Mallorca, 1539/1540 — Palma, Mallorca, 1616

Matemàtic i astrònom, estudià medicina a València, on fou deixeble de Lluís Collado; estudià també a Roma, i el 1570 hom li encarregà una descripció geogràfica de Menorca i de Cabrera. De retorn a Mallorca, fou ordenat sacerdot, i el 1578 obtingué un benefici a la catedral. Del 1583 al 1588 fou rector de la parròquia de Marratxí. El 1604 fou objecte d'un procés inquisitorial en ser acusat per cinc dones, quatre de les quals monges, de tocaments indeguts. Com a resultat, hom li retirà per sempre la llicència de confessor. Inventà alguns instruments astronòmics i recorregué Mallorca per fer-ne una nova descripció amb les mesures i distàncies geomètriques.

Escriví obres en català, en castellà i en llatí, entre les quals cal esmentar el Tratado de precedencia entre España y Francia, obres sobre matemàtiques, astronomia, una Noticia de las rentas y emolumentos de la catedral de Valencia, textos mèdics influïts pel gal·lenisme hipocràtic, com ara De morbo gallico, sobre la sífilis, etc. Totes les seves obres són inèdites o perdudes, llevat de la Història general del Regne de Mallorca —des de la creació del món fins a les Germanies (1519-23)—. Adreçà el primer dels set llibres que la componen als jurats de Mallorca, el 1593, i enllestí el darrer el 1601. Redactada en un català relativament pur, aquesta història fou traduïda pel mateix autor al castellà i romangué inèdita fins al segle XX.

A partir del 1916, Antoni M. Alcover publicà fragments de la versió castellana, molt insatisfactòria. Tenen valor especialment les descripcions dels pobles de Mallorca i de les lluites de les Germanies. El 2015 hom publicà la traducció al català del text misogin De vitiis mulierum ('Sobre els vicis de les dones') i la de Mulierum non vulgariter doctarum nomenclatura ('Catàleg de dones especialment sàvies'), descobertes el 2005 per l'investigador Gabriel Ensenyat a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

Col·laboració: 
JMaM
Data de revisió: 
2015-02-17
Llegir més...