Manuel de Cabanyes i Ballester

(Vilanova i la Geltrú, Garraf, 27 de gener de 1808 — Vilanova i la Geltrú, Garraf, 16 d’agost de 1833)

Manuel de Cabanyes i Ballester, retrat al pastel per Sinibald de Mas (1830)

© Fototeca.cat

Poeta, prosista i traductor en llengua castellana.

Vida i obra

Estudià a Cervera i es llicencià en dret a València. La primera poesia que publicà fou l’oda A doña María Josefa Amalia, reina de España (1828). Des del 1830 es relacionà a Barcelona amb els cenacles liberals de Josep de Vega i de Sentmenat i Fèlix Torres i Amat. Entre el 1831 i el 1832 compongué, influït per Horaci i Alfieri, Preludios de mi lira (1833), recull de tretze poemes classicistes, que fou imprès sense nom d’autor i que fou elogiat per Manuel Milà i Fontanals i Menéndez Pelayo i que influí en Costa i Llobera.

Cap a la tardor del 1832, deixà el neoclassicisme i el llenguatge llatinitzant i afectat, i els seus darrers poemes foren romàntics i pessimistes i d’una llengua més natural, tot i que encara afrancesada. D’aquests, l’únic que edità fou A D. Joaquín Roca Cornet con motivo de su enlace (1833). A més dels que foren impresos, bona part dels poemes que deixà inèdits, com Pensamientos sueltos, es troben dins l’edició pòstuma Producciones escogidas (1858), arran de la qual el seu renom s’estengué per Europa i Amèrica. També destaca el poema Cántico nupcial (1833).

Com a prosista col·laborà al Diario de Barcelona i al Diccionario geográfico universal (1832-33), i es conserva, inèdit, el Discurso sobre la historia literaria de España. Un fragment de la Historia de la filosofía i algunes cartes i aforismes es troben a l’edició del 1858, però la major part de la prosa restà inèdita.

Quant a les traduccions, se n’ha trobat de l’anglès, francès, llatí i grec, a més de les impreses en prosa: Noches de Torcuato Tasso (1832), de Compagnoni (en col·laboració amb Roca i Cornet), i Belfagor Arquidiablo (1839), de Maquiavel, i en vers: Mirra (1858), d’Alfieri. Morí de tuberculosi. És germà del comerciant i escriptor Josep Antoni de Cabanyes.

Bibliografia

  • Arce, J. (1981): La poesía del siglo ilustrado. Madrid, Alhambra.
  • Peers, E.A. (1923): The Poems of Manuel de Cabanyes. Manchester / Londres, The University Press / Longmans, Green and C.
  • Puig, S. (1927): El poeta Cabanyes. Barcelona, Oliva de Vilanova.
  • Rius i Vila, J. (1986): La vida i l’obra de Manuel de Cabanyes a través de la seva biografia. Vilanova i la Geltrú, Centre d’Estudis de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
  • Romano Colangeli, M. (1967): Classicismo e romanticismo in Manuel de Cabanyes. Lecce, Milella.