Cambra del Llibre de Catalunya

Corporació oficial per a la defensa del llibre i dels interessos editorials a Catalunya creada el 1981.

Té com a antecedent la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, constituïda el 1918 pels principals editors catalans i que desenvolupà una intensa activitat professional i cultural fins el 1936. Instituí la Festa del Llibre i publicà els primers catàlegs bibliogràfics catalans. El 1939, en acabar la Guerra Civil, fou incorporada a l’Instituto Nacional del Libro Español (INLE). El 1981 fou restaurada amb el nom actual i assumí les tasques de l’INLE, el qual desaparegué poc després.

El seu objectiu és la promoció i el desenvolupament de la producció, la distribució i el comerç del llibre, defensant-ne la llibertat d’edició i circulació i la coordinació entre les diverses branques. Entre les activitats i serveis que porta a terme, destaquen l’organització de la Setmana del Llibre en Català des del 1983 i també la concessió del premi Memorial Ferran Lara, atorgat anualment des del 1995 a un jove empresari del món del llibre.

És estructurada en 4 seccions: editors, gràfics, distribuïdors i llibreters. Els organismes de govern són el ple, format pels membres representants de cada secció de la Cambra, elegits per un període de quatre anys pels components de la secció respectiva, i un comitè executiu de quinze membres.

És integrada a la Federación de Cámaras del Libro de España (FEDECALI), a través del qual gestiona serveis d’importació i exportació.