Carcassona

Carcassonne (fr)

Vista nocturna de l’antiga ciutat emmurallada de Carcassona

© E. Francès

Ciutat del Llenguadoc, Occitània, capital del departament de l’Aude, França.

La geografia

Situada sobre les dues vores de l’Aude, a la seva confluència amb el canal de Migjorn, a l’esquerra del riu, en una plana fèrtil, s’estén la ciutat moderna, de pla reticulat, la Vila; a la dreta, dalt un turó, hi ha el nucli originari: la ciutat emmurallada, de carrers estrets i irregulars.

El Canal du Midi al seu pas per Carcassona

JoMV

És centre i mercat d’una regió agrícola (vins, conserves de fruita i productes alimentaris); les principals indústries són les tèxtils (confecció), cuir (sabates) i cautxú. És també un important centre turístic.

A la ciutat vella hi ha la catedral de Sant Nazari (1096-1150), romànica, refeta en part en època gòtica (1270-1320), i el castell comtal. A la Vila, formada a la plana a partir de l’expulsió —després de la revolta del 1240— de gran part dels habitants de la ciutat emmurallada, hi ha l’església de Sant Vicent i la catedral de Sant Miquel, ambdues del final del segle XIII. La ciutat és seu episcopal.

La història

Antiga colònia romana, fou ocupada pels visigots, que hi construïren les primeres fortificacions (segle VI), i pels àrabs (728-52), i passà a ésser centre del comtat de Carcassona, incorporat el 1247 a la corona francesa. Les fortificacions medievals, amb doble recinte i amb nombroses torres, tenen dues portes: la Narbonesa i la de l’Aude. Foren acabades al segle XIII, i restaurades completament a partir de mitjan segle XIX per Viollet-le-Duc.