Aquest Ansulf (mort vers el 990), que comprà l’alou de Gurb al comte Borrell II de Barcelona (961), fou vicari i repoblador de l’alt Gaià i senyor de Montagut, Querol, Pinyana, Selmella, Santa Perpètua de Gaià i Font-rubí. El seu fill i successor Sendred (de Gurb) obtingué Vilademàger i fou cap del llinatge de Queralt.
Línia troncal de Cervelló: un altre fill d’Ansulf, Hug de Cervelló (mort en 1025/27), fou el primer que portà aquest cognom, continuà la repoblació de la contrada, fou senyor de Roqueta, Aguiló, Selmella i Santa Coloma de Queralt, i es casà amb Eliarda de Gelida, filla única i hereva d’Ènnec Bonfill, senyor de Gelida, Cervelló i Masquefa i vicari de Miralles, besnebot del comte Guifré I de Barcelona. Hug repartí (1018) les possessions entre els seus quatre fills: Bonfill, Alemany, que succeí l’hereu, Geribert i Humbert de Cervelló, bisbe de Barcelona. Els personatges d’aquest llinatge, anomenats Guerau, apareixen algunes vegades, amb aquest nom o amb el compost Guerau Alemany; per això hom els unifica en una sola numeració. Successor d’Alemany fou el seu fill Guerau Alemany de Cervelló, el fill del qual,

Els Cervelló: línia troncal
La linía secundària de la Llacuna, Vilademàger i Pontils fou fundada per l’esmentat Guillem (III), hereu de la línia troncal, que fou veguer de Cervera i de Tàrrega (1302), acompanyà el rei a la cort pontifícia (1305), fou senyor alodial de Rocamora, Selmella, entre altres llocs, i tingué en feu Vilademàger i la potestat de Pontils i de Montclar, que li havia cedit Guerau (VII) el 1309.

Els Cervelló de la Llacuna, Vilademàger i Pontils
La branca valenciana d’Orpesa fou fundada per Joan Cervelló i de Centelles (mort el 1551), fill de Berenguer Arnau (IV), el qual rebé la baronia d’Orpesa, i s’extingí amb la seva neta, Laura de Cervelló i Llançol de Romaní (morta el 1616), que aportà l’herència als descendents del seu matrimoni amb Gaspar Mercader, baró de Bunyol, els quals es cognomenaren Cervelló i el 1649 foren creats comtes de Cervelló, nom que fou donat a les terres de la baronia d’Orpesa.
La branca sarda de Samatzai fou iniciada per Jeroni Urbà de Cervelló i de Castre-Pinós (mort després del 1495), senyor de Samatzai, fill d’Arnau Guillem (I). Donà diversos oficials reials a l’illa i s’extinguí amb Pere de Cervelló, baró de Samatzai (mort el 1826). Guillem de Cervelló i de Ferrera, segon fill de Jeroni de Cervelló, segon baró de Samatzai (mort vers el 1548), inicià la subbranca dels comtes i marquesos de Sèdilo, feu que li aportà la seva muller Marquesa Torressani. Fou llur net Bernardí Maties de Cervelló i Piccolomini di Siena, i el fill d’aquest, Miquel de Cervelló i de Castellví, fou procurador del regne de Sardenya per Felip V, que li atorgà el títol de marquès de Conquestes (1704); l’emperador Carles VI li atorgà el 1713 el de marquès de Cervelló.
La línia primogènita de Querol i Montagut fou fundada per Alemany de Cervelló i de Cabrera (mort abans del 1300), fill de Guillem (II) i capità de Pere II. El succeí el seu fill, Guerau Alemany de Cervelló i d’Anglesola (mort abans del 1315).

Els Cervelló de Querol i de Montagut
La línia il·legítima de Santa Perpètua i Vallespinosa fou originada per Guillem de Cervelló (mort en 1325-26), anomenat el Bord de Cervelló, fill de Guerau (VII), que tingué la senyoria de Santa Perpètua per herència paterna, amb condició, però, de tenir-la en feu per Guillem (III), i la de Vallespinosa pel seu matrimoni amb la pubilla Brunissenda de Vilafranca. Llur fill, Arnau de Cervelló i de Vilafranca (mort després del 1373), fou tutor de Guillem Ramon (I), comprà al rei el mer i mixt imperi del seu castell (1357) i pledejà amb la vídua de Guillem Ramon (I) pel seu feu de Santa Perpètua (1373), que fou embargat pel rei. El seu fill, Ramon Arnau de Cervelló i d’Alenyà (mort el 1408), majordom i procurador general de la reina vídua Violant, i el seu net Lluís de Cervelló i de Palol, obtingueren del rei el trasllat de Santa Perpètua de la jurisdicció de la vegueria de Vilafranca a la de Montblanc, d’on era el castell de Vallespinosa (1378). Lluís també havia estat procurador d’aquella reina i ambaixador reial a Nàpols, i morí (1405) abans que el seu pare. La senyoria de Vallespinosa fou donada per Violant de Cervelló i de Palol, germana de Lluís, a Guerau Alemany de Cervelló i de Queralt, governador de Catalunya, però passà més tard als seus descendents, els Armengol.