El Europeo

Setmanari barceloní en castellà, subtitulat Periódico de ciencias, artes y literatura, aparegut, el dissabte, entre el 18 d’octubre de 1823 i el 24 d’abril de 1824.

S’imprimí a la impremta de Torner, la mateixa que el 1821 donà a llum la revista d’Ignasi Sanponts Periódico Universal de Ciencias, Literatura y Artes. Volgué mantenir-se al marge del debat polític conjuntural, però l’adscripció dels seus redactors era clarament liberal. Abordà una temàtica àmplia, des de les ciències fins a la filosofia, passant per la literatura i l’estètica. Els seus redactors foren el professor alemany Carles Ernest Cook, que havia estat mestre de Mateu Orfila a Menorca; els refugiats liberals italians Luigi Monteggia i Fiorenzo Galli, i els intel·lectuals catalans Bonaventura Carles Aribau i Ramon López i Soler, antics membres de la Societat Filosòfica. En les Mémoires sur la dernière guerre de Catalogne (París 1828), Galli es presentà com el promotor de la idea de la revista, la qual tenia com a objectiu preparar els esperits a la calma i a la moderació abans que la reacció absolutista esclatés de nou. La voluntat era conciliar posicions antagòniques, però la reacció ferrandina feu el projecte inviable. Quan Galli i Cook hagueren de marxar, el setmanari trigà ben poc a acomiadar-se dels seus lectors. Hi foren tractats temes d’art i ciències, amb col·laboracions crítiques i produccions originals en vers i en prosa.

Des del punt de vista literari, els redactors, seguint el model del periòdic milanès redactat per un grup de liberals romàntics Il Conciliatore. Foglio scientifico e letterario (setembre del 1818-octubre del 1819), es decantaren cap al romanticisme conservador i contribuïren a fer conèixer autors com Lord Byron, Walter Scott o Tommaso Grossi. Des de les seves pàgines es donà, per primera vegada a l’Estat espanyol, una exposició sistemàtica de la ideologia i la temàtica de la literatura romàntica, a través de l’article Romanticismo, de Monteggia.

Des d’una perspectiva historicoliterària, la promoció que Aribau i López Soler feren del medievalisme cristià i cavalleresc de Scott preparà el terreny per a les novel·les històriques dels anys trenta del segle XIX del mateix López Soler i de l’advocat Joan Cortada, entre d’altres (historiografia romàntica). Aquest desvetllament del passat medieval trobà un camp de cultiu adient entre els arxivers, erudits, novel·listes i historiadors vinculats a la RABLB i a l’ACA; i, revifant el record de la tradició trobadoresca provençal dels jocs florals, connectà amb la preocupació i l’interès per la llengua i la història catalanes manifestats per la RABLB.

Lectures

  • Galli, F.: Mémories sur la dernière guerre de Catalogne, A. Bossange Libraire, París 1828.
  • Guarner, L.: El Europeo (Barcelona, 1823-1824), Instituto Miguel de Cervantes (CSIC), Madrid 1953 (“Colección de Índices de Publicaciones Periódicas”, 16).
  • Juretschke, H.: Alemania en la obra de Milá y Fontanals, BRABLB, 35, Barcelona 1973-74.
  • Milà i Fontanals, M.: “Un párrafo de historia literaria (El Europeo de 1823)”, Obras completas del Doctor D. Manuel Milá y Fontanals, vol. IV, Librería de Álvaro Verdaguer, Barcelona 1892, p. 249-253.
  • Postigo, R.M.: “Elements de procedència italiana a “El Europeo” (Barcelona 1823-24)”, Actes del sisè Col·loqui internacional de llengua i literatura catalanes (Roma, 28 setembre2 octubre de 1982), PAM, Montserrat 1983, p. 411-428.