Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

mNACTEC (sigla)
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

© Fototeca.cat

Museu de Terrassa, creat el 1984 gràcies a una iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya, de l’ajuntament de Terrassa i de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

El 1990 li fou donada la categoria de museu nacional. La seu central és l’antiga fàbrica Aymerich, Amat i Jover, a Terrassa, de més de 15.000 m2, que actua com a coordinadora d’una xarxa de museus temàtics situats en diversos punts de Catalunya, com el Museu Comarcal de l’Anoia a Igualada, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu del Suro de Palafrugell, el de la colònia Sedó d’Esparreguera, etc. El 2006 obrí nous espais destinats a ampliar la seva oferta cultural de la seu central, al Vapor Aymerich, Amat i Jover, de Terrassa. D’una banda, la mostra temporal de setanta motocicletes Montesa (col·lecció Pere Permanyer) passà a ser permanent i s’integrà en la secció dedicada al transport. També s’hi incorporà la col·lecció de l’antic Laboratori de Física Experimental Mentora Alsina, inaugurat a Barcelona l’any 1906, que permet fer experiments amb diferents aparells científics. Igualment, s’obrí l’àrea d’interpretació Apropar el Patrimoni Industrial, un espai polivalent de trobada i de relació, i la Terrassa del Sol, amb vista a les voltes modernistes de l’edifici industrial, obra de Lluís Muncunill, on hi ha un espai dedicat a l’energia solar, just al costat de la gran façana fotovoltaica del museu.

D’entre les nombroses col·leccions de què disposa, n’hi ha una força notable d’aparells de precinema i cinema i de joguines cinematogràfiques. Els fons procedeixen principalment de donacions i de la col·lecció que havia aplegat Miquel Porter i Moix. Una de les peces més emblemàtiques és un cinematògraf dels germans Lumière; també conserva material que havia estat propietat de Fructuós Gelabert. Tot aquest patrimoni constitueix la base d’un eventual museu o exposició permanent de cinema al centre. Una part dels objectes ha estat exhibida en tres exposicions celebrades a Terrassa: Abans del cinema: les llanternes màgiques (1990), A la recerca de la imatge en moviment (1995) i Cent anys d’un altre cinema. De la joguina cinematogràfica al cinema amateur (1996), aquestes dues amb motiu del centenari del cinema.

El 2008 l’antiga fàbrica Burés d’Anglès entrà a formar part del Sistema del mNACTEC i el Museu de la Tècnica de Manresa completà la seva última fase amb la inauguració de l’espai expositiu dedicat a la indústria de la cinteria, on s’explica el procés de fabricació de les cintes, les vetes i altres complements tèxtils, com ara les borles, els tapapunts i els galons militars. El 2009 inaugurà a la seu principal de Terrassa una nova exposició estable titulada ‘‘Gas i petroli. L’energia dels fòssils’’, que s’inclou dins de la secció permanent ‘‘Enérgeia’’. S’hi explica l’origen, la producció, els impactes, l’ús i les aplicacions de les energies d’origen fòssil.