Solà-Morales

Família olotina formada l’any 1828 pel matrimoni de la pubilla de can Solà, de Batet de la Serra (Garrotxa), amb Jacint Morales i Bonofant.

L’antiguitat de la família esta documentada a la casa pairal d’El Solà de Batet des de l’any 1083 (Berenguer de Solà). Al segle XVII, els de Solà van ser ennoblits com Ciutadans Honrats de Barcelona.

Els membres d’aquesta família foren capdavanters del moviment carlí a Olot: Josep de Solà i de Morales (1835 — 1905) formà part de la guàrdia personal d’Alfons-Carles de Borbó i fou vicepresident de la diputació carlina a Barcelona. Els darrers representants han estat Joaquim de Solà-Morales i Mir (Olot 1865 — Barcelona 1961), diputat de la Mancomunitat, l’actual representant de la casa, Josep Maria de Solà-Morales i de Rosselló, i els seus germans Francesc Xavier de Solà-Morales i de Rosselló (Olot 1907) diplomàtic, i Manuel de Solà-Morales i de Rosselló (Olot 1910), arquitecte. Fills d’aquest són els arquitectes Manuel de Solà-Morales i Rubió (Vitòria 1939) i Ignasi de Solà-Morales i Rubió.

La Casa del Firal d'Olot, renovada al 1916 per l’arquitecte Lluis Domenench i Montaner, ha estat declarada d’Interés Històric-Artístic.