herpes

herpes (es)
herpes (en)
m
Patologia humana

Inflamació de la pell causada per un virus d’ADN del grup Herpesvirus, integrada per una munió de vesícules transparents que en assecar-se formen crosta.

És la més freqüent de les afeccions cutànies virals. L'herpes simple o labial (anomenat popularment pansa), apareix a la regió perioral com un eritema que successivament esdevé màcula, pàpula i vesícula, i que després s’asseca formant crosta; sorgeix després de febrades, durant la menstruació o per indigestions.

L'herpes zòster, o zona, és imputable al mateix virus que la varicel·la i causa un dolor intensíssim; afecta un o més ganglis de les arrels nervioses espinals i es tradueix en una erupció cutània vesicular que segueix el trajecte del tronc nerviós que correspon al glangli envaït.

L'herpes genital provoca l’erupció de vesícules petites, agrupades en forma de gotim de raïms, que en rebentar-se deixen la pell erosionada i humida. Les erosions, que acostumen a ésser molt doloroses, es localitzen principalment al gland del penis de l’home i a la vulva de la dona. És potser la malaltia de transmissió sexual més encomanadissa i hom estima que afecta el 20% dels adults sexualment actius. Les lesions solen guarir espontàniament en 10-15 dies, però després d’una primoinfecció, l’herpesvirus entra en un període de latència i pot no reaparèixer mai més o bé manifestar-se episòdicament o molt sovint (herpes recidivant). La primoinfecció del nounat, ocasionada durant el part per la mare afectada d’herpes genital, és gravíssima.