i mill | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

mill

Nom científic delPanicum miliaceum, mijo (es), millet (en)
substantiu masculím
Agronomia    Botànica
Nom científic delPanicum miliaceum, mijo (es), millet (en)
botànica bot i agricultura agr
Planta herbàcia anual, de la família de les gramínies, de 40 a 100 cm d’alçària, d’arrel fibrosa, de fulles allargades amples i d’inflorescències paniculars denses i penjants.

Prové de l’Índia, però el seu conreu és molt antic. És un cereal dels més importants, que serveix per a fer pa i per a aliment del bestiar; en verd, és planta farratgera. Pel seu valor nutritiu és un component important de la dieta alimentària, juntament amb la melca, en àmplies zones d’Àsia, l’URSS i l’Àfrica occidental. En canvi, a l’Europa occidental i als EUA hom l’empra només com a farratge, amb un conreu com més va més escàs. La producció mundial de mill està estabilitzada entorn dels 22 milions de tones. Els primers productors de mill són la Xina Popular (Manxúria i la regió de Kirin), l’Índia, Nigèria, l’URSS, Níger i Uganda. En els darrers decennis s’ha produït, però, un notable creixement, per augment sobretot de la superfície conreada, car la productivitat dels conreus ha tendit a disminuir, pel fet que hom hi dedica, per necessitats de l’increment demogràfic, terres com més va més pobres. El comerç internacional del mill és gairebé inexistent. Només en són exportades petites quantitats pels EUA, destinades a farratge en sec.

Llegir més...