seitó

Engraulis encrasicolus (nc.), aladroc, anxova, boquerón, anchoa (es), anchovy (en)

m
Ictiologia

Seitons frescos per vendre

© CIC-Moià

Peix de l’ordre dels clupeïformes , de la família dels engràulids, de 12 a 20 cm de llargada, amb el dors verd blavós i els flancs argentats, el musell prominent, amb petites dents, i sense línia lateral.

Formen vols importants, a poca distància de la costa, especialment a la primavera i a l’estiu, durant la fresa, que és quan hom els pesca en grans quantitats amb arts d’arrossegament i d’encerclament i amb xàvega. Ponen els ous, que floten, a les aigües baixes. Els nounats creixen ràpidament i es mantenen en moles compactes que pugen a la superfície. Llur fragilitat fa que hom només pugui menjar-ne de frescs als llocs de captura o propers. En canvi, hom els pot consumir salats (anxova) arreu del món. Habita a l’Atlàntic, fins a les costes noruegues i la Bàltica, a la Mediterrània i a la mar Negra. És molt abundant a les costes dels Països Catalans.