Puntland

Regió de Somàlia autodeclarada autònoma.

Ocupa, en una àrea d’uns 212.500 km2, l’extrem NE de la Banya d’Àfrica, al litoral de l’Oceà Índic, amb el golf d’Aden a la costa N.  La capital és Garowe, però el centre econòmic és Bosaso. El nom prové de l’antic país de Punt, suposadament situat a la mateixa àrea. Vers el 2005, la població era d’uns 2,5 milions d’habitants, la gran majoria de llengua somali i religió musulmana.

Com a entitat política té l’origen en la guerra civil que esclatà a Somàlia l’any 1991, i en la subsegüent fragmentació de l’Estat pels enfrontaments entre clans i Govern. L’any 1998 el territori s’autoproclamà autònom i, a diferència de la veïna Somalilàndia, no declarà la independència de Somàlia. N'han estat successius presidents Abdullahi Yusuf (fins el  2004), Mohamed Abdi Hashi (2004-05), Mohamed Adde Muse (2005-08) i Abdirahman Muhammad Mahmud Farole (2008), el qual al gener del 2014 perdé les eleccions front a Abdiweli Mohamed Ali Gas, el qual accedí al càrrec.

El 2006 hi fou introduïda la xaria. Tot i alguns enfrontaments armats, en comparació amb Somàlia, Puntland ha mantingut en conjunt una relativa estabilitat. D’altra banda, la pirateria, força freqüent a la costa, situà els primers anys 2000 la regió en el punt de mira de les crítiques de molts països, que han acusat el Govern de complicitat amb aquesta activitat criminal. En resposta, el Govern de Puntland llançà una campanya contra els pirates i el 2010 participà en la construcció d’una base naval de l'OTAN a uns 20 km de Bosaso.