Rafael Tous i Giner

(Barcelona, 4 d’agost de 1940)

Empresari tèxtil, col·leccionista d’art i mecenes.

Des dels anys setanta la seva col·lecció creixé i se significà a partir del seu interès per l’art conceptual i els artistes catalans (Francesc Abad, Fina Miralles, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo, Joan Rabascall, Ferran Garcia Sevilla, Eulàlia Grau, Antoni Miralda, Pere Noguera, Carles Pazos, etc.), les obres dels quals adquirí al llarg de cinc dècades. Amb el temps la col·lecció també s’amplià a partir dels seus interessos per la videocreació, la fotografia contemporània i per l’art africà.

El 1980 obrí la sala Metrònom, i el 1985, la Fundació Rafael Tous d’Art Contemporani amb la voluntat de treballar per la difusió de les pràctiques artístiques contemporànies. El 2019 donà al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) la seva col·lecció d’art conceptual, formada per un miler d’obres i considerada la més important de Catalunya en el seu gènere. A banda, cal destacar les seves col·leccions de fotografia (unes 2.000 imatges) de còmics i de llibres (més de 250.000).

Ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (2021) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit cultural (2023).