i Ada Colau i Ballano | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Ada Colau i Ballano

Política
Ada Colau
ciències polítiques polít
Activista i política.
Barcelona, Barcelonès, 3 de març de 1974

Estudià filosofia a la Universitat de Barcelona. S’inicià en l’activisme en els moviments antiglobalització, en la plataforma Aturem la Guerra, contra la guerra de l’Iraq (2003), i en el moviment dels Indignats (2011). Professionalitzada a l’Observatori DESC-Drets Econòmics, Socials i Culturals, impulsà el Taller contra la Violència Immobiliària, i a partir d’aquesta iniciativa sorgí, el 2009, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), una entitat dedicada a combatre les execucions hipotecàries i els desnonaments, de la qual fou cofundadora i portaveu fins al maig del 2014. Al capdavant de la PAH aconseguí, al febrer del 2013, que el Parlament espanyol admetés a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP) per a la dació en pagament, bé que finalment rebutjà la llei aprovada pel govern del Partido Popular a l’abril. Les seves accions de denúncia dels bancs amb relació a l’habitatge l’han enfrontada reiteradament al govern del PP.

Al juny fou una de les impulsores i portaveu de la candidatura municipalista Guanyem Barcelona (des del febrer del 2015 amb el nom Barcelona en Comú), integrada per independents de l’esquerra alternativa, ICV-EUiA, Podem Barcelona, la plataforma Procés Constituent i Equo. Al capdavant d’aquesta formació, guanyà les eleccions del 24 de maig de 2015. El 13 de juny fou investida alcaldessa de Barcelona (primera dona en ocupar el càrrec) al capdavant d’un govern municipal en minoria, succeint Xavier Trias. Entre el maig del 2016 i el novembre del 2017 governà en coalició amb el Partit dels Socialistes de Catalunya. La seva acció principal s’ha centrat en la regulació del turisme a Barcelona (moratòria hotelera, pisos turístics il·legals, etc.), i també en la protecció dels sectors més desprotegits (projectes de lloguer social), mesures que ha acompanyat de nombroses iniciatives relatives a la simbologia institucional i de la ciutat, motiu de polèmiques freqüents.L’any 2016 fou nomenada copresidenta de Ciutat i Governs Locals Units (CGLU), la principal xarxa internacional de ciutats.

És autora dels llibres Vides hipotecades (2012) i Sí que es pot (2013), ambdós amb Adrià Alemany. En representació de la PAH, el 2013 recollí el premi Ciutadà Europeu de l’Europarlament, que reconeix la defensa dels drets humans i dels valors europeus.

Data de revisió: 
2017-11-17
Llegir més...