xifrat

m
Música

Sistema de notació abreujada relatiu a l’harmonia que s’utilitza en la realització harmònica i en l’anàlisi harmonicotonal i que expressa en signes, principalment numèrics i alfabètics, quin acord s’ha de realitzar a partir d’una nota donada (en el primer cas) i quina és la interpretació harmonicotonal d’un text musical (en el segon).

Cal remarcar que altres sistemes de notació numericoalfabètica, com per exemple la tabulatura, no són considerats en aquest article perquè no fan referència a l’harmonia.

Els dos tipus de xifrat de realització harmònica utilitzats habitualment són els del baix xifrat i el xifrat americà. En el baix xifrat, un recurs compositiu emprat entre el començament del Barroc i aproximadament l’any 1770, l’intèrpret realitza els acords a partir de la línia melòdica del baix, que conté el sistema de notació en xifres, principalment numèriques, i aquestes expressen la distància intervàl·lica que separa el baix d’una nota superior. En el xifrat americà, també anomenat notació fake-book i que és el propi del jazz i de la música moderna en general, l’intèrpret realitza els acords a partir de les notes fonamentals descrites pel xifrat i té la facultat d’escollir en quin estat pot tocar l’acord. És bàsicament una combinatòria numericoalfabètica: les lletres indiquen la fonamental de l’acord (seguint la notació alfabètica pròpia dels països anglosaxons), i els números i altres signes, el qualificatiu d’aquest -si és major, menor, augmentat o disminuït, i també si és tríada, tètrada, etc.

El xifrat harmonicotonal és el que no tan sols fa referència a la intervàl·lica a partir d’un baix o d’una fonamental donada, sinó que l’acord resultant de la seva realització el classifica i el relaciona amb d’altres en un context tonal i estudia la seva funció dins el discurs seqüencial. També anomenat xifrat funcional, és l’usat per a l’estudi i l’anàlisi de partitures i per a descriure d’una manera sintètica els exemples musicals que els autors d’articles o de llibres de text volen il·lustrar des d’aquest punt de vista. No solament varia -per a descriure el mateix- depenent de l’àrea geogràfica o l’escola que en fa ús, sinó que fins i tot pot canviar d’un autor a un altre. L’única generalització establerta (si es fa excepció del xifrat funcional de H. Riemann; funció) consisteix a designar les fonamentals en la tonalitat en què es troben (és a dir, els graus de l’escala) mitjançant nombres romans: la resta d’informació necessària per al propòsit d’aquest tipus de xifrat (estructura, estat, tipus i funció dels acords) és a càrrec de qui l’escriu i ha de ser prou entenedora perquè fàcilment se’n pugui deduir el significat.

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Mudarra, Alonso; Pujol i Vilarrubí, Emili: Tres libros de música en cifra para vihuela (Sevilla, 1546), Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Instituto Español de Musicología, Barcelona 1949
  2. Cabezón, Antonio de; Pedrell i Sabaté, Felip; Anglès i Pàmies, Higini: Obras de música para tecla, arpa y vihuela recopiladas y puestas en cifra por Hernando de Cabezón su hijo, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Instituto Español de Musicología, Barcelona 1966