música de Figueres

f
Música

Música desenvolupada a Figueres (Alt Empordà).

Encara que la ciutat apareix esmentada en uns documents de l’any 943, les notícies que es refereixen a activitats musicals són més recents. Joan Baptista Bruguera fou mestre de capella de la ciutat al final del segle XVIII, i se sap que guanyà un concurs del Catch Club de Londres amb un cànon de composició pròpia. Un altre músic important nascut a la ciutat fou Domènec Rodil i Viuda, primer violí de la capella reial de Madrid, ciutat on morí el 1805.

Les activitats musicals no es veieren àmpliament potenciades fins al segle XX. A començament del segle funcionaven el Teatre Municipal -inaugurat el 1826 i posteriorment reconstruït, i des del 1974 convertit en Museu Dalí-, que era la seu de l’associació musical, i el teatre El Jardín, on actuaven conjunts instrumentals formats amb músics com Enric Sans, Jaume Soldevila, Ramon Basil, Francesc Civils, Lluís Bonaterra o Fèlix Mascort. A la Sala Edison i al saló de la Societat Sport Figuerenc també s’oferien concerts. Figueres ha tingut sempre un gran nombre d’agrupacions musicals com ara el Trio Català, més tard Quintet Català, dedicat a repertori format per obres de J. Haydn, M. Bruch, P. Sarasate i C. Franck. El 1910 J. Pahissa estrenà a l’Arena de Figueres una versió de Canigó de J. Verdaguer, acte organitzat durant les festes de la vila. El 1914 nasqué l’Orfeó Germanor Empordanesa de Figueres, i entorn del 1931 ho feu la Societat Athenea, amb l’objectiu d’animar la vida musical de la ciutat.

A les darreres dècades les activitats musicals de la ciutat han estat organitzades principalment per les Joventuts Musicals de Figueres. Aquesta associació, fundada al principi de la dècada del 1970, organitza concerts de música clàssica, jazz -el Figueres Jazz Festival- i el cicle de música tradicional Figueres Folk. A més de ser-ne la promotora, l’associació col·labora en l’organització de la Schubertíada de Vilabertran i del Curs Internacional de Música Romàntica. També és molt activa la Jove Orquestra de Figueres, que organitza temporades de concerts amb actuacions en diversos indrets de la província gironina.

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Ayats, Carles
  2. Cuartiella, Maria Mercè: 10 anys amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, Brau edicions, Figueres 1999