Resultats de la cerca
Es mostren 330 resultats
rioja
Enologia
Nom que hom aplica als vins de la Rioja.
Són vins molt variats i apreciats, d’elaboració delicada, graduació moderada o alta i molt aromàtics N'hi ha de negres, de blancs i de rosats, però els més complexos i de millor qualitat són els negres Constitueixen una denominació d’origen
Institut Català de la Vinya i del Vi
Òrgan autònom del departament d’agricultura de la Generalitat de Catalunya creat el 1980 per tal d’efectuar anàlisis de vins, assessorar els consells de les denominacions d’origen, millorar el conreu de la vinya i la qualitat dels vins, i realitzar els censos i les estadístiques del sector vitivinícola.
És installat a Vilafranca del Penedès D’ençà del 1980 celebra anualment, a Barcelona, una Mostra de Vins de Catalunya
bleu
Enologia
Malaltia del vi, produïda pel bacteri Coccus anomalus
, que n’afecta particularment la nitidesa; els vins atacats es tornen terbolencs i amb el color trencat; augmenta l’acidesa acètica, bé que no afecta el paladar.
Ocasiona perjudicis en el procés d’elaboració del vi de cava en finalitzar la presa de l’escuma Cal recuperar els vins atacats mitjançant clarificacions
ampolla
© Fototeca.cat
Tecnologia
Química
Vas portàtil de vidre, cristall, material termoplàstic, etc, de coll més o menys estret, destinat a contenir líquids.
Des del segle II aC, a la Xina i Egipte hom ja fabricava ampolles de vidre pel sistema de bufament Aquest, que encara s’utilitza actualment en l’elaboració de certs objectes artesanals, consisteix a bufar amb la boca per un tub a l’extrem del qual hi ha una bola de vidre en estat pastós i posar-lo tot seguit en un motlle, fins aconseguir un emmotllament total a les parets d’aquest immediatament es fa girar el tub en un moviment ascendent i s’acaba així el coll de l’ampolla Els motlles abans eren de terrissa o fusta i actualment són de fosa grisa Al final del segle XIX, Boucher a França i…
avinagrament
Enologia
Alteració del vi produïda pel desenvolupament d’una fermentació acètica no controlada ( vinagre
).
Els vins, en començar a acidificar-se picar-se, gairebé sempre es tornen tèrbols El vi atacat desprèn olor acètica i és de paladar àcid El seu aspecte pot ésser, també, característic en vins negres es forma un tel finíssim, gris blanquinós o rogenc Són més sensibles a l’avinagrament els vins novells de poc grau i els que han fermentat defectuosament Els vins de graduació molt alta poden ésser considerats pràcticament immunes La prevenció contra l’avinagrament és feta principalment seguint les normes d’una bona elaboració, emprant gas…
vi d’Alella
Enologia
Vi de qualitat amb denominació d’origen, produït al terme municipal d’Alella (Maresme) i als pobles que hi limiten.
La producció és molt limitada uns 15000 hl/any, a causa de l’extensió cada dia més reduïda de vinyes d’una superfície global d’unes 9000 ha, només 380 son dedicades al conreu de la vinya És elaborat principalment per la cooperativa Alella Vinícola, un dels primers cellers cooperatius de Catalunya fundat el 1906, la qual elabora i comercialitza el 90% de la producció global i aplega aproximadament 200 associats El 80% dels vins alellencs són blancs, secs o dolços, suaus i de cos arrodonit, elaborats amb most de primera premsada, procedent de les varietats de raïm pansa blanca,…
vi agre
Enologia
Vi que ha adquirit un sabor agre per efecte d’una acetificació parcial causada per bacteris del gènere acetobàcter.
Sovint, els vins esdevenen agres en ésser emmagatzemats en recipients que han contingut vins picats o en ésser mesclats amb brises acetificades
adobar
Enologia
Addicionar als vins alcohol de vi, i només són adobats els vins generosos i el vermut.
Miquel Torres SA
Economia
Empresa vinícola amb seu a Vilafranca del Penedès.
Té els orígens en la comercialització dels vins elaborats a partir del conreu de les vinyes familiars des dels primers anys del segle XIX El 1870 els germans Jaume i Miquel Torres Vendrell fundaren Torres i Companyia, societat d’elaboració i exportació de vins, amb destinació sobretot a l’Estat espanyol, l’Amèrica Llatina i Europa Aquest any es construí també el primer celler de l’empresa a Vilafranca del Penedès Parallelament, la destillació de brandis adquirí cada cop més rellevància, i un impuls definitiu a finals dels anys vint del segle XX Arran de la Guerra…
Facund Bacardí i Massó
Economia
Empresari.
Fill d’una família de comerciants de vins de Tarragona S'establí a Cuba el 1830 amb la seva família A Santiago exercí com a importador de vins, vers el 1840 Começà a experimentar el procés de destillació del rom, l’aiguardent de canya de sucre, fins a obtenir-ne una beguda molt més suau Adquirí una destilleria i el 1861 constituí l’empresa Bacardí El 1876, deixà la companyia en mans dels seus fills Emilio, Facundo i José Bacardí Moreau
Paginació
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- Pàgina següent
- Última pàgina