Resultats de la cerca
Es mostren 10 resultats
untar
Recobrir d’oli o d’una altra matèria greixosa o viscosa.
untar-se
Quedar-se indegudament una part d’allò que hom maneja, especialment diner.
oli de cedre
Biologia
Química
Oleïcultura
Líquid daurat i aromàtic, extret de Thuya occidentalis, de densitat 0,930 i índex de iode entre 149,5 i 159.
És utilitzat per a untar les balances i en microscòpia
untet
Substància apta per a untar.
morcadera
Lloc on hom té les morques per a untar els carros, etc.
enherbar
Història
Untar (una arma) amb suc d’herbes metzinoses per fer mortífera la ferida.
engreixinar
Tecnologia
Untar amb greix (una superfície metàl·lica) per augmentar el seu poder lubrificant o com a protecció contra la corrosió electroquímica.
oli

Oli
© Istockphoto
Oleïcultura
Greix de procedència animal o vegetal, líquid a la temperatura de 20°C.
Químicament els olis són formats, quasi totalment, per triglicèrids d’àcids grassos saturats i insaturats, els quals es troben en diferents proporcions segons l’oli La part no constituïda per triglicèrids és anomenada insaponificable i té com a principals components esteroides, hidrocarburs, vitamines liposolubles, etc Són obtinguts per pressió amb trituració prèvia o no, fusió sense passar de 100°C o extracció amb dissolvents autoritzats Perquè siguin comestibles han d’ésser refinats La refinació pot ésser feta per diversos procediments, segons els casos, els més emprats dels quals són la…