Resultats de la cerca
Es mostren 5 resultats
eixonar
Llevar una cosa qualsevol, adherida en una altra, passant-hi la mà.
eixonar
Agafant amb la mà una rama i movent-la al llarg d’aquesta, fer-ne desprendre (les fulles, les flors, els fruits).
escarrar
Arrencar, refregant (les olives de l’olivera, el gra del blat de moro); eixonar.
oliva

Branca d’olivera amb olives
© Danijelm | Dreamstime.com
Botànica
Agronomia
Fruit en drupa de l’olivera, monosperm, més o menys rodonenc, de color i dimensions molt diversos, emprat com a aliment, bé per a ésser menjat sencer, bé com a primera matèria de l’oli.
La recollecció de les olives és feta des de l’octubre fins al gener, segons el clima i les condicions del terreny de cada comarca, i hom la comença recollint de terra les olives que han caigut naturalment de l’arbre i després són collides les de l’arbre, bé fent-les caure a cops de batolla, manualment o mecànicament hom en diu batre o espolsar olives , bé collint-les amb la mà hom en diu munyir o eixonar olives Les olives destinades a ésser menjades senceres són posades a confitar amb diversos ingredients Les varietats d’oliva reben noms diferents segons les comarques i, sovint…
munyir
Agronomia
Collir (olives, fulles, etc), cenyint la branca amb la mà i fent-la córrer al llarg d’ella; eixonar.