Resultats de la cerca
Es mostren 13 resultats
porta
Oficis manuals
Obertura d’un forn de flequer, de terrissaire, de vidrier, etc, per la qual hom enforna i desenforna i a través de la qual són efectuades les altres operacions pròpies d’un forn.
obrall
Oficis manuals
Part d’una instal·lació on és treballada la matèria en elaboració, especialment la del forn dels vidriers.
forca
Oficis manuals
Pal acabat per un cap en dues puntes que els forners empren per a ficar la llenya dins el forn.
dalla
Oficis manuals
Eina de forner que serveix per a remenar el caliu i estirar les brases cap a la boca del forn.
ateserar
Oficis manuals
Preparar un forn posant-lo a punt de rebre els materials que s’hi han de coure, especialment el pa.
tallador
Oficis manuals
Fusta plana amb uns agafadors que serveix per a portar el pa des del pedrís fins a la boca del forn.
llosa
Oficis manuals
Plataforma que hi ha davant l’obrall del forn de vidre per a aguantar els ferros i servir de taula al vidrier.
picamena
Oficis manuals
El qui era encarregat de triturar la mena recuita per tal de fer-la apta per a carregar el forn, en l’antic procediment de la farga catalana.
entestat
Oficis manuals
Pila d’obra (terrissa) que hom posa al voltant de la superfície inferior del forn de terrissaire per preservar l’obra que es cou de la cendra que surt pels forats del paviment.
llosa
Oficis manuals
Pedra plana d’un forn de pa, col·locada aproximadament a l’altura d’un metre i recoberta de draps, on hom col·loca la pasta per a ésser repartida segons el nombre de pans que cal fer.