L’auca del senyor Esteve

El señor Esteve (es)

Pel·lícula del 1928; ficció, dirigida per Lucas Argilés y Ruiz del Valle.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Troya Films (Madrid); ARGUMENT: La peça teatral homònima (1907) de Santiago Rusiñol; GUIÓ: Adrià Gual (adaptació); FOTOGRAFIA: Josep Gaspar (blanc i negre, normal), Giuseppe Sessia; AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Salvador Alarma; MÚSICA: Enric Morera; INTERPRETACIÓ: Enric Borràs (Sr. Esteve), Josefina Tàpias, Gerard Peña, Teodor Busquets, Josep Santpere, Enric Guitart, José María Lado, Joaquim Montero, Matilde Xatort, Anita Giner Soler, Josep Acuaviva, Josep Giner, Mercè Nicolau; ESTRENA: Barcelona, 08.05.1929, Madrid, 19.04.1930.

Sinopsi

Els trenta anys d’història de la merceria La Puntual serveixen per a reflectir la vida d’un petit establiment familiar barceloní arrelat a la tradició. El futur hereu, el Sr. Esteve, es fa càrrec de la botiga en morir el seu pare i té un fill, Ramonet, destinat a ésser el continuador de la saga de comerciants. El noi es veu forçat a treballar a la botiga, deixant de banda els seus anhels artístics. Al final de la seva vida, el Sr. Esteve deplorarà el seu lliurament total al negoci i encoratja el seu fill a recuperar el camí artístic.

Producció

Rodada íntegrament a Barcelona, amb una productora de Madrid i amb capital madrileny, català i gallec, el director fou el propietari i director d’El Cine (Revista popular ilustrada) (1912-35). El desig dels seus autors era fer una cinta d’alt nivell i per això es contractaren professionals de prestigi, però el resultat no fou satisfactori. El film pecà d’un muntatge antiquat, i el text de Rusiñol perd la gràcia de la rèplica teatral. Els interiors es rodaren en escenaris pintats, a cura de l’escenògraf Alarma, i els exteriors a la plaça del Pi, l’església de Santa Maria del Mar i altres indrets de Barcelona. Per tal d’aconseguir la "nit americana" es tintà la pel·lícula. El mestre Morera escriví una partitura que el dia de l’estrena interpretà l’orquestra Sindicat Musical de Catalunya, dirigida pel mestre Torrents i amb la col·laboració de l’orfeó La Violeta d’en Clavé. Al teatre Tívoli, la CINAES el mantingué només tretze dies en cartellera a causa del poc acolliment per part de la crítica i el públic. El 1948 Edgar Neville dirigí una nova versió del text de Rusiñol amb el mateix títol.

Bibliografia

Castellà: "L’auca del senyor Esteve", El Mundo de la Pantalla, núm. 5, 1929.