Estat Català

EC (sigla)

Partit independentista registrat al setembre de 1977 a Barcelona que pretén recollir l’herència històrica dels partits homònims antecedents.

El nom d’Estat Català fou recuperat el 1976 per Josep Planchart, que assajà de rellançar aquest rètol sense èxit. El partit, des d’aleshores, ha estat trasbalsat per lluites fraccionals: des de la dissidència del sector autodefinit com a “ortodox” (Estat Català (ortodox)) i del “proletari” (Estat Català del Proletariat), fins a temptatives juvenils d’imposar línies de signe divers, des del racisme (com succeí el 1982 amb l’ingrés del col·lectiu xenòfob Nosaltres Sols!), fins a posicions de socialisme pancatalanista, sense massa transcendència. El 1999 es feren públiques novament discrepàncies internes que motivaren una escissió (el col·lectiu separat edità Quaderns Catalunya Lliure) i dos congresos extraordinaris.

En les eleccions legislatives de 1977 s’integrà en la coalició Esquerra de Catalunya (Front Electoral Democràtic) amb Esquerra Republicana de Catalunya [ERC], el Partido del Trabajo de España i l’Associació Catalana de la Dona, i al Senat donà suport a la candidatura Entesa dels Catalans. En les legislatives de 1979 obtingué 6.332 vots. Des d’aleshores la seva activitat ha estat mínima. En les eleccions municipals de 1987 es presentà a Barcelona en coalició amb el Partit Socialdemòcrata de Catalunya. Participà en la Confederació d’Esquerra Catalana. En les eleccions autonòmiques de 1999 obtingué 2.158 vots. Dirigents: Planchart, Ramon Rius, Artur Costa i Ferran Machado. Compta amb una secció juvenil, les Joventuts d’Estat Català [JEC]. El partit, les joventuts i les seccions locals han editat nombroses publicacions sense gaire continuïtat, com Estat Català (3a època, 1976); Estel Blanc (1979-1991); Orgull Català (1991); L’Estat Català (Lleida, 1991) i Palestra (Lleida, 1991).