Joan Benejam i Saura

(Ciutadella, Menorca , 1872 — Ciutadella, Menorca, 1897)

Historiador.

Vida i obra

Fill del pedagog Joan Benejam i Vives, estudià filosofia i lletres. La seva curta vida no li permeté produir una obra extensa. Publicà una sintetitzada Historia de Menorca (1897), molt interessant i correcta, basada sobretot en les obres dels historiadors precedents. Aquesta síntesi, escrita per a donar a conèixer la història local, fou la primera història de l’illa publicada amb una finalitat pedagògica i amb l’afany d’arribar al major nombre possible de lectors. La mort li impedí de culminar l’obra, els últims capítols de la qual (els referents al període 1868-95) foren redactats pel seu pare. També publicà “Monumentos de S’Hostal”, en la Revista de Menorca (1896-97).

Lectures
  1. HERNÀNDEZ, F.: “Memoria histórico-biográfica”, Revista de Menorca, Ateneu de Maó, 1906-07. — “Apuntes de historiografía menorquina”, Revista de Menorca, Ateneu de Maó, 1908.
  2. CASASNOVAS CAMPS, M.À.: “Introducció a la història de Menorca”, Enciclopèdia de Menorcatom IX. Història I, Obra Cultural de Menorca, Maó 1996, p. 1-24.