TEMES

Cua a Mart

La missió Hope dels Emirats ja ha estat la primera de la cua

Aquest mes de febrer hi ha cua a Mart, això no vol dir pas que Mart desenvolupi cap mena de cua com els cometes sinó que hi ha molt “trànsit” per arribar-hi. Si a l’estiu ja escrivíem sobre el fet que s’enlairarien missions cap a Mart, ara en pocs dies viurem l’arribada de tres missions no tripulades.

Com és que de cop arriben tres missions quan fa força temps que no es parlava de cap missió arribada a Mart? El motiu és ben simple, el mes de juliol passat hi havia el que s’anomena finestra de llançament cap a aquest planeta, és a dir, el moment òptim per enlairar una missió des de la Terra cap a Mart i que aquesta realitzi la seva trajectòria de la manera més ràpida i sobretot utilitzant el mínim consum energètic. Aquestes finestres es produeixen quan la Terra i Mart es troben en la seva òrbita al mateix cantó del Sol i sempre uns mesos abans que ambdós objectes estiguin en oposició.

El planeta Mart va estar en oposició el passat 13 d’octubre de 2020, de manera que uns mesos abans (al juliol) va ser el millor moment per fer els llançaments. El temps típic de viatge és entre sis i set mesos i per tant aquest mes de febrer ens trobem que és el moment de l’arribada de les missions i com que es van enlairar fins a tres projectes, podem dir que hi ha un “notable trànsit als accessos a Mart”.

La primera a arribar ha estat la missió Al Amal – Hope Mars desenvolupada pels Emirats Àrabs Units. Aquest projecte, de nom esperançador, ha estat promogut i finançat pels Emirats però en col·laboració amb institucions de recerca d’arreu del món. La sonda ha entrat en òrbita de Mart aquest 9 de febrer i té com a objectiu principal l’estudi del clima de Mart, de manera que es considera que serà el primer satèl·lit meteorològic de Mart.

Un dia més tard, cap al 10 de febrer, arribarà la sonda Tianwen-1, la primera missió xinesa orientada a Mart. Aquesta es posarà en òrbita també al voltant de Mart i a diferència de Hope disposa d’un mòdul que aterrarà a Mart durant el mes d’abril o maig amb l’objectiu d’analitzar mostres de la superfície marciana en la cerca d’indicadors de vida. En la mateixa línia es desenvoluparà la missió Mars 2020 de la NASA que té previst aterrar de forma directa el dia 18 de febrer a Mart per posar en marxa el vehicle Perseverance i el minihelicòpter Ingenuity dels quals vam parlar fa uns mesos.

Sabies que...?

Els Emirats, a diferència de la Xina o els EUA, no disposaven d’una plataforma de llançament espacial i van fer l’enlairament des del Japó. Per tant, Hope es va haver de traslladar en avió i vaixell fins a Tanegashima enmig de la primera onada de Covid-19. De manera que va caldre que els tècnics viatgessin al Japó per subgrups realitzant estrictes quarantenes, per evitar que un brot impedís l’enlairament i calgués esperar dos anys fins a la propera finestra de llançament.
 

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (7 de febrer de 2021): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2021/02/07/cua_mart_125252_2626.html

Contacta amb Divulcat