TEMES

Els primers humans a l'espai

60 anys del vol de Iuri Gagarin, el primer humà a l'espai

gagarin.jpgL’afany de la humanitat per explorar nous territoris es remunta als orígens dels temps, però aquest mes d’abril tenim una bona oportunitat per recordar els primers humans que van viatjar a l’espai. El dia 12 d’abril de 2021 es compleixen seixanta anys del primer viatge a l’espai d’un ésser humà, el vol de Iuri Alekséievitx Gagarin.

Si el primer ésser humà va viatjar el 1961, ja uns quatre anys abans ho havien fet els primers ginys, començant pel projecte soviètic Sputnik, que va ser el primer element artificial a orbitar al voltant del nostre planeta. En van seguir d'altres, en plena cursa entre soviètics i americans, i el següent objectiu era lògicament enviar éssers vius.

Molt poc temps després del primer Sputnik ja va haver-hi el famós viatge de la gossa Laika a bord de l’Sputnik II, la qual no va poder sobreviure. Però sí que l’any 1960 els soviètics ja van ser capaços de posar en òrbita i retornar les gosses Belka i Strelka, junt amb una sèrie de ratolins i plantes a bord de l’Sputnik V.

Per part americana, veient que anaven molt per darrere, van aconseguir llançar el seu primer astronauta, Ham, un ximpanzé. En alguna altra ocasió parlarem amb més detall d’aquests animals il·lustres de l’astronàutica, però en tot cas quedava clar la viabilitat d’enviar humans a l’espai. 

Finalment el dia va arribar i el cèlebre Iuri Gagarin el 12 d’abril de 1961 va donar el que va ser una important victòria de l'URSS i de l’equip de l’enginyer Koroliov davant els americans. Iuri Gagarin va estar 48 minuts a l’espai i se li atribueix la frase “La Terra és blava”. Quan va arribar va ser rebut en olor de multituds per commemorar la fita. Convé ressenyar també que els soviètics van posar uns anys més tard la primera dona a l’espai. Va ser l’any 1963 en què Valentina Tereixkova entrava a la història com la primera dona astronauta. 

Els russos anaven clarament per davant, però els americans no van trigar gaire i després d'Ham el ximpanzé ja van venir el vol suborbital de 1961 d’Alan Shephard i el primer vol en òrbita per part d’un americà realitzat per John Glenn l’any 1962. Les recepcions patriòtiques a l’arribada dels astronautes, tant soviètics com americans, no feien més que escalfar motors per a la cursa per la Lluna i en aquest context va ser quan l’empenta de John F. Kennedy sumada a l’enginyeria de Von Braunn i un pressupost milionari van permetre amb el programa lunar Apollo canviar l’hegemonia a l’espai. 

Sabies que...?

Com ja hem dit els astronautes van esdevenir personatges molt famosos, en el cas de Iuri Gagarin no es va adaptar mai a aquestes circumstàncies. Les autoritats soviètiques el van apartar dels vols a l’espai per por que un accident els “prengués” l’heroi. Finalment va perdre la vida el 1968, en un vol rutinari d’entrenament amb avió, la seva professió inicial. L’entrada d’un altre avió a la zona de vol va fer perdre el control del seu caça MiG i va estavellar-se prop de la ciutat de Kirzhach.

Nota: 

Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (4 d'abril de 2021): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2021/04/04/els_primers_humans_l_espai_130562_2626.html

Contacta amb Divulcat