TEMES

La data de Pasqua

El primer diumenge després de la primera Lluna plena de primavera? També enguany?

Pràcticament tothom en algun moment de l’any agafa un calendari per tal de cercar en quines dates cau la Setmana Santa de l’any en qüestió. Ja sabem que any rere any aquestes dates van canviant, però el que potser no és tan clar és el perquè i com es calcula. De fet, el problema es resumeix a poder calcular el dia de Pasqua, enguany aquest 21 d’abril, i a partir d’aquí es calcula no només la Setmana Santa sinó també altres festes mòbils del calendari cristià.

El criteri per fixar el dia de Pasqua, conegut per Computus, es va definir al primer Concili de Nicea, l’any 325 dC, on es va establir que seria el primer diumenge després de la primera Lluna plena de la primavera. Ara bé, si mirem aquest any 2019 alguna cosa falla, la primavera va començar el vespre del dia 20 de març i la Lluna plena posterior va ser l’endemà, dia 21, i el següent diumenge, el dia 24. Llavors per què Pasqua no va ser el dia 24 de març?

La resposta es troba en el calendari eclesiàstic. D’entrada considera l’origen de la primavera, caigui com caigui astronòmicament, el dia 21 de març a les 0 h. Tot i així, enguany la primera Lluna plena va ser posterior i, per tant, seguiria essent el 24 de març. La peça clau és que el calendari eclesiàstic no utilitza les fases lunars astronòmiques sinó la Lluna plena eclesiàstica que està tabulada en cicles de dinou anys, el cicle metònic, i que pot desviar-se en un dia de la Lluna plena real. Enguany l’eclesiàstica de març  “va ser” el dia 20 de març, abans, per tant, de l’equinocci eclesiàstic, i la referència la marca la següent Lluna plena eclesiàstica, ja a l’abril i que ens porta a fixar el diumenge de Pasqua aquest 21 d’abril.

Un altre detall a tenir en compte és la no coincidència exacta amb la Pasqua jueva. Fins al Concili de Nicea ambdues celebracions eren exactament el mateix dia, però en aquell moment es va decidir que la Pasqua cristiana fos després, i per això es va definir que no fos el dia de la Lluna plena sinó el primer diumenge després. 

Quan ja tenim calculat el dia de Pasqua per a un any qualsevol podem localitzar de seguida el dimecres de Cendra (inici de la Quaresma) just 40 dies abans, el diumenge de Rams 7 dies abans, l’Ascensió 40 dies després, la Pentecosta 50 i el Corpus 60 dies. 

Sabies que...?

La Pasqua cristiana ortodoxa tampoc coincideix amb la catòlica. Els ortodoxos no accepten per al seu calendari litúrgic la reforma del calendari gregorià (el calendari oficial), i segueixen usant el calendari julià amb un decalatge que fa que l’equinocci sigui el “seu” 3 d’abril. Per tant, és la Lluna plena posterior la que marca la Pasqua i fa que normalment sigui més tard que la catòlica. Enguany haurien de coincidir, però els ortodoxos afegeixen la condició que no pugui ser la mateixa setmana que la jueva (enguany el dia 19 d’abril) i, per tant, la celebraran el dia 28 d’abril de 2019.

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (21 d'abril de 2019)

Imatge de capçalera: Còmput de Pasqua per 600 anys publicat per Camille Flammarion el 1907.

Contacta amb Divulcat