TEMES

Qui és l’assassina silenciosa?

Suposem, que, si has entrat al nostre blog, t’haurà sorprès el títol, i et deus estar preguntant qui és aquesta assassina, qui som nosaltres, i què fem per atrapar-la.

Nosaltres som el Grup de Recerca Translacional Vascular i Renal (VRTRG). Això vol dir que som un grup de persones amb formació en biologia, medicina, biomedicina i tècniques de laboratori que treballem a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i investiguem la relació entre el mal funcionament dels ronyons i la salut cardiovascular. Al deteriorament progressiu i irreversible dels ronyons se l’anomena malaltia renal crònica (MRC per als amics).

recerca_vascular_renal_web_168535758132_w1200.jpg

Foto de família del Grup de Recerca Translacional Vascular i Renal (VRTRG) - Crèdit: IRBLlleida

I tu et preguntaràs: “Bé, però, qui és l’assassina silenciosa?“.

El títol del nostre blog és degut al fet que a l’MRC també se l’anomena l’assassina silenciosa, ja que, tot i tenir un gran impacte en la nostra població i fer que incrementi el risc de patir un accident cardiovascular, és una malaltia poc coneguda i en els seus inicis és difícil de detectar perquè mostra pocs símptomes. D’altra banda, la funció renal, a més, es va deteriorant amb el pas del temps, de manera que, si no s’identifica aviat, pot arribar a requerir diàlisi o trasplantament de ronyó.

Nosaltres mirem d’esbrinar els factors involucrats en la progressió de l’MRC i predir-ne les complicacions cardiovasculars, però com fem això tan complex?

L’ampli ventall de professionals que componen el nostre grup de recerca ens permet emprar múltiples enfocaments experimentals, per tal de conèixer com la salut del ronyó afecta la de les artèries. Aquests enfocaments inclouen la biologia molecular, la bioquímica, models animals de malalties, tècniques d’imatge vascular d’avantguarda i dades de salut cardiovascular i renal cedides per voluntaris i voluntàries. D’aquesta manera aconseguim copsar una imatge força completa d’aquesta “assassina”.

Ara que ja saps a què ens dediquem i com ho fem, potser et preguntaràs quin és el propòsit del nostre blog. Doncs bé, la nostra idea és apropar-te els esdeveniments més destacats del grup perquè coneguis de primera mà com funciona la recerca a Catalunya. Parlarem dels projectes que se’ns concedeixen (esperem que ho hàgim de fer molts cops), dels resultats de la nostra recerca que publiquem (també desitgem haver de fer-ho molts cops), de les activitats de divulgació que fem, dels congressos als quals assistim, de les tesis defensades, de les noves incorporacions al grup... i, de tant en tant, també comentarem notícies o treballs relacionats amb la nostra recerca que pensem que puguin ser del vostre gust.

Per saber qui forma el VRTRG, aneu a la nostra biografia del blog.

Ens veiem aviat!

Contacta amb Divulcat