La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) es va constituir l’any 1764, en plena Il·lustració, cinquanta anys després del final de la Guerra de Successió, quan a Barcelona no hi havia Universitat. El nom inicial era Conferencia Physico-Matemática Experimental, el qual va anar canviant diverses vegades fins adquirir el nom actual. D’acord amb els seus Estatuts, la RACAB té com a finalitat promoure i divulgar la cultura científica, així com adquirir nous coneixements.
La RACAB està constituïda per 75 acadèmics numeraris i un nombre variable d’acadèmics emèrits, supernumeraris i corresponents estructurats en set Seccions:
- Secció 1a: Matemàtica i Astronomia (12 membres numeraris)
- Secció 2a: Física (9 membres numeraris)
- Secció 3a: Química (9 membres numeraris)
- Secció 4a: Ciències de la Terra (12 membres numeraris)
- Secció 5a: Biologia (15 membres numeraris)
- Secció 6a: Tecnologia (12 membres numeraris)
- Secció 7a: Arts aplicades (6 membres numeraris)
La RACAB té la seu al número 115 de la Rambla, a l’edifici històric de Josep Domènech i Estapà, inaugurat l’any 1894, on disposa d’una Biblioteca/Arxiu amb més de cent mil volums de caràcter científic, accessibles presencialment o per via telemàtica, una sala d’actes, una aula polivalent, i diversos espais de treball (en fase de remodelació).
L’Observatori Fabra pertany a la RACAB. Es va construir l’any 1904, obra de Domènech i Estapà, gràcies a un llegat de Camil Fabra i Fontanills, primer marquès d’Alella. El seu camp de treball és l’astronomia de cossos menors, el registres de fenòmens meteorològics i els estudis de sismicitat regional. L’Acadèmia també disposa d’un telescopi, en col·laboració amb el ROA, que treballa en temes d’observacions d’oportunitat (noves, supernoves, fonts de raigs X) i vigilància d’escombraries espacials.