TEMES

Wang Zhenyi

Una jove astrònoma a la Xina imperial

wang_1.pngSovint en aquesta secció recuperem alguns personatges rellevants de la història de l’astronomia i intentem fer presents moltes científiques que malauradament no van tenir el ressò que es mereixien en viure en una societat que prioritzava clarament l’accés al coneixement i a les responsabilitats científiques en favor dels homes.

En aquest cas, viatjarem fins a la Xina del segle XVIII, on trobem Wang Zhenyi, una jove famosa científica de la dinastia Qing nascuda el 1768 i que va trencar nombroses tradicions que bloquejaven els drets de les dones a formar-se en àrees científiques com l’astronomia o les matemàtiques. Zhenyi era neta d’un important governador d’un dels districtes de la Xina, el qual era un home extraordinàriament culte i implicat en el coneixement. La seva esposa i àvia de Zhenyi tenia especial predisposició per la poesia. I també el seu pare era un destacat expert en medicina amb tractats escrits sobre el tema. De manera que va tenir en els seus avis i el seu pare uns mestres d’astronomia, matemàtiques, geografia, medicina i poesia de primer nivell.

En gran part de forma autodidacta va anar ampliant els seus coneixements especialitzant-se en astronomia i matemàtiques. Va realitzar nombrosos estudis sobre el moviment dels cossos celestes i es diu que en el jardí de casa seva construïa models a escala per tal de poder entendre el comportament dels eclipsis lunars, que van ser una de les seves prioritats. També se li atribueixen nombroses observacions d’estrelles i planetes, i fins i tot estudis de la rotació del Sol.

S’estima que va escriure una dotzena de llibres entre astronomia i matemàtiques essent probablement un dels més curiosos l’anomenat Sobre la forma de la bola de la Terra on exposava, des del seu punt de vista, perquè els humans no quèiem de la Terra que era rodona i com aquesta interactuava amb l’Univers. Era, per tant, el seu tractat sobre la gravitació.

Wang Zhenyi va morir molt jove, amb només 29 anys, i sense descendència. No se saben les causes de la seva mort, però sí que ella era conscient de la seva situació terminal, ja que va lliurar els seus treballs i manuscrits a la seva millor amiga, Madam Kuai, la qual, veient el valor d'aquests els va traslladar posteriorment al seu nebot, Qian Yiji, que era un erudit de l’època i que els va compilar permetent que els seus treballs no es perdessin amb la mort de Zhenyi.

Sabies que...?

Wang Zhenyi va ser una jove que va trencar amb el que estava establert, ja que, a més del coneixement científic, va aprendre equitació, tir amb arc i arts marcials. A més de destacar en l’àmbit científic, també ho va fer en la poesia, on destaquen uns textos molt madurs i poc ensucrats, a diferència de les poetesses de l’època, i on va reivindicar explícitament “que les dones eren iguals que els homes” i “que les filles també podien ser heroïnes”.

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (6 de febrer de 2022): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2022/02/06/wang_zhenyi_160774_2626.html

Contacta amb Divulcat