Arxivística, biblioteconomia i documentació 2015

Arxivística

El Parlament de Catalunya va aprovar, al juliol, una nova Llei d'arxius i documents que modifica parcialment la que ja existia des del 2001. La nova llei inclou el concepte de gestió documental, implica els arxius de l'Administració en la publicitat de la documentació i coordina òrgans de control sobre l'accés a tots els documents.

Al llarg de l'any, es va posar en marxa la consulta per mitjà d'internet dels fons i els serveis que s'ofereixen en 136 arxius municipals dels més de 200 que hi ha a la província de Barcelona, gràcies al suport tècnic que hi dóna la Diputació de Barcelona. L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona va inaugurar el catàleg automatitzat per internet, des d'on es pot consultar la informació d'uns 300.000 registres, una part dels quals també estan disponibles en imatges. Al País Valencià, es va posar en marxa el SAVEX (Sistema Arxivístic Valencià en Xarxa), cercador que d'entrada ofereix la informació dels fons dels arxius històrics més importants del país, i al qual s'aniran incorporant d'altres centres.

Pel que fa als nous equipaments, l'Ajuntament de Cercs (Berguedà) va inaugurar, a l'octubre del 2014, el nou Arxiu Municipal, a l'antic dispensari municipal. Al març, a Martorell (Baix Llobregat) es va inaugurar la remodelació i l'ampliació del seu Arxiu Municipal, i a Santa Coloma de Farners (Selva), la nova seu de l'Arxiu Comarcal de la Selva, un edifici de nova planta que custodia 2.100 m lineals de documentació. Al setembre, es va inaugurar a les Borges Blanques (Garrigues) l'Arxiu del Pubillatge de Catalunya, dins del nou Espai Cultural.

Biblioteconomia

La Generalitat de Catalunya va celebrar l’Any de les Biblioteques per a commemorar el centenari del sistema de lectura pública de la Mancomunitat

© Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya va declarar el 2015 l'Any de les Biblioteques, per a commemorar el centenari del sistema de lectura pública de la Mancomunitat, amb la creació de l'Escola Superior de Bibliotecàries i, a partir del 1918, de les primeres biblioteques populars (com ara les de Sallent, les Borges Blanques, Valls i Olot). La Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, hereva d'aquell centre docent, va rebre la Creu de Sant Jordi i va organitzar diverses activitats commemoratives com l'exposició "Bibliotec" i unes jornades internacionals sobre docència i recerca en informació i documentació. Al repositori cooperatiu digital Memòria Digital de Catalunya, s'hi van incorporar col·leccions que hi estaven relacionades, com per exemple postals antigues de biblioteques, fotos de l'Escola de Bibliotecàries i dietaris de les bibliotecàries.

Al llarg de l'any, diverses biblioteques van celebrar aniversaris significatius de la seva fundació: la de Moià, 80 anys; la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, del barri del Raval de Barcelona, 75 anys; la de Sant Just Desvern, 50 anys. De la mateixa manera, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya va celebrar els 30 anys de la seva fundació.

El 2015, es va constituir formalment (tot i que feia anys que ja funcionava) la xarxa BEG (Biblioteques Especialitzades de la Generalitat), que agrupa 126 biblioteques dels departaments de la Generalitat i altres òrgans de l'Administració catalana. A més del catàleg col·lectiu, volen cooperar per agilitar la gestió i oferir uns serveis de més qualitat.

Des del juny, es va poder accedir al catàleg col·lectiu Aladí --que pertany a la xarxa de biblioteques municipals de la província de Barcelona-- per a dispositius mòbils. En aquest catàleg, els registres que fan referència a documents sonors incorporen un enllaç a plataformes de música gratuïtes. També s'hi han incorporat 1,5 milions de talls musicals de tots els gèneres, especialment de música clàssica, procedents de Naxos Music Library. Una altra innovació destacable en el conjunt de les biblioteques públiques de Catalunya va ser que va entrar en funcionament el servei eBiblio Catalunya, de préstec de llibres electrònics.

La Biblioteca de Catalunya va rebre els arxius personals de tres generacions de la família Rubió: Joaquim Rubió i Ors, Antoni Rubió i Lluch i Jordi Rubió i Balaguer, més la biblioteca familiar, de prop de 20.000 documents. Aquest fons és de gran rellevància per a l'estudi de la literatura i la cultura catalanes. També va rebre en dipòsit el fons documental del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), amb 250 m lineals de documentació i 800.000 imatges en diferents suports. En canvi, la cartoteca del CEC, formada per uns 6.000 mapes, es va dipositar a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Pel que fa a les donacions, la Biblioteca Nacional d'Espanya va rebre part de l'arxiu personal de l'escriptor barceloní Luis Goytisolo, membre de la Real Academia Española i Premio Nacional de les lletres espanyoles 2013. D'altra banda, al març, es va obrir al públic el fons de la biblioteca Montobbio, a Ciutadella, format per més de 5.000 volums especialitzats en l'illa de Menorca, que l'advocat i bibliòfil Josep Ignasi Montobbio i Jover (1925-1998) havia anat recopilant al llarg de la seva vida.

També va ser notícia que les biblioteques públiques de Nova York van iniciar un nou servei innovador: el préstec a domicili d'equips amb accés Wi-Fi a internet, gràcies a una donació de Google d'un milió de dòlars.

El 13 de desembre de 2014 es va inaugurar el nou emplaçament del Museu del Disseny, en un edifici de nova planta a la plaça de les Glòries de Barcelona, que està format per un centre de documentació especialitzat que incorpora els fons de diversos museus i altres entitats relacionades amb el tema.

La biblioteca de Gironella, al Berguedà, va ser una de les noves instal·lacions inaugurades aquest any

© Biblioteca de Gironella

Al llarg de l'any, alguns municipis van poder inaugurar biblioteques públiques noves o bé fer remodelacions importants a les biblioteques ja existents. Cal mencionar, en aquest sentit, l'Alcúdia (Ribera Alta); Badalona (que oferirà servei als barris de Canyadó, Casagemes i Manresà); Barcelona (reobertura de la biblioteca de Montbau); Campredó (Baix Ebre); Cerdanyola del Vallès (reubicació en un local reformat); Creixell (Tarragonès); l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà); Gironella (Berguedà); Maçanet de la Selva (Selva); Martorell (Baix Llobregat); Puig-reig (Berguedà); Sant Carles de la Ràpita (Montsià); Sant Cugat del Vallès (al barri de Volpelleres); Sant Pol de Mar (Maresme); Sant Vicenç de Castellet (Bages); Santa Bàrbara (Baix Ebre); Santa Margarida de Montbui (Anoia); la Selva del Camp (Baix Camp); Solsona (Solsonès), i Vilassar de Dalt (Maresme).

Documentació en general

Al novembre del 2014, les Corts espanyoles van aprovar una reforma de la Llei de propietat intel·lectual, que obliga els agregadors de notícies d'internet a pagar una compensació a les empreses periodístiques. Arran d'aquesta normativa, Google va decidir no continuar oferint el seu servei de Google News a Espanya. Per la seva banda, el Parlament de Catalunya va aprovar, al desembre del 2014, la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que regula la publicació de dades generades per l'Administració. Les Corts Valencianes, a l'abril del 2015, van aprovar una llei de tipus similar.

Al juliol del 2015, es va publicar el reial decret que regula el dipòsit legal de les publicacions en línia i que desenvolupa la llei del 2011. Estableix els detalls quant al material que cal conservar, el procediment a seguir i les biblioteques encarregades de fer-ho.

El repositori Scientia, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, permet l’accés obert a la literatura científica produïda pel personal adscrit al sistema sanitari públic català

© Generalitat de Catalunya

Entre les fonts d'informació d'interès aparegudes el 2015, cal destacar la col·lecció digital "Legislació històrica catalana impresa (1481-1706)", dins de la Memòria Digital de Catalunya, a càrrec del Col·legi d'Advocats de Barcelona; el portal Patrimoni d'Editors i Editats de Catalunya, elaborat per la Biblioteca de Catalunya, que informa de fons d'editorials i d'autors ubicats tant en arxius com en biblioteques; el Portal de la Recerca de Catalunya, a càrrec del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), que forneix d'informació sobre l'activitat investigadora que es fa al país --investigadors, publicacions, grups de recerca, projectes, etc.--; el repositori Scientia, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que permet l'accés obert a la literatura científica produïda pel personal adscrit al sistema sanitari públic català, i el portal Cartocat, que permet visualitzar més de 3.000 mapes antics de Catalunya procedents de diferents biblioteques i entitats.

El 2015, l'Institut d'Estudis Catalans va elaborar la primera edició de l'Informe de la recerca en Informació, Documentació i Arxivística a Catalunya, que se suma a la resta de treballs similars dedicats a les diferents disciplines científiques.

La bibliotecària catalana Glòria Pérez-Salmerón, que havia estat directora de la Biblioteca Nacional d'Espanya entre el 2010 i el 2013, al maig va ser escollida presidenta electa de la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA); el 2017 ocuparà el càrrec de presidenta executiva.

Pel que fa als moviments d'empreses en l'àmbit que ens ocupa, el grup editorial nord-americà ProQuest va adquirir l'empresa israeliana Ex Libris, dedicada al desenvolupament de programari per a biblioteques. Per la seva banda, Macmillan Science and Education, propietària de la revista Nature, es va fusionar amb Springer Science + Business Media, per formar un grup de publicacions acadèmiques amb un valor de més de 5 mil milions d'euros.