castells

Les estructures més habituals al llarg de la història han estat:
El pilar (o espadat): construcció el tronc de la qual és format per un sol casteller a cada pis.
El dos (o torre): construcció el tronc de la qual és integrat per dos castellers a cada pis, excepte als dos darrers, ocupats per l’aixecador (o acotxador) i l’enxaneta.
El tres: construcció el tronc de la qual el constitueixen tres castellers per pis, llevat dels pisos de dosos (dos castellers) –antepenúltim–, aixecador i enxaneta. Aquests tres darrers pisos reben el nom de pom de dalt.
El quatre:: construcció el tronc de la qual és format per quatre castellers per pis, excepte els pisos de dosos, aixecador i enxaneta.
El tres aixecat per sota: com el tres, però s’alça a pes començant pels pisos superiors.
El quatre amb l’agulla (o amb el pilar) al mig: construcció integrada per un castell de quatre i un pilar al centre.
El cinc: construcció constituïda per un tres i un dos, que s’adossa al pilar central (o rengla) del castell de tres.

El nom final d’un castell es configura amb un sintagma compost per dues xifres enllaçades per la preposició "de". La primera correspon a l’estructura, i la segona, al nombre de pisos en alçada. Per determinar-la, cal comptar tots els pisos des de la mateixa base que integren els castellers que toquen de peus a terra i que s’anomena pinya. Atenent a l’alçada, damunt la pinya de certes construccions, puja un nombre indeterminat de castellers que formen el folre (una mena de segona pinya més petita). I finalment, en un reduït nombre de castells, també hi ha les manilles, o castellers que pugen damunt del folre i integren el tercer pis.
Els orígens
Els castells nasqueren al final del segle XVIII al Camp de Tarragona i el Penedès dins la festa major, i foren les primeres fórmules associatives modernes de les celebracions patronals. El primer col·lectiu considerat casteller és el ball de Valencians del Catllar, que el 1770 aixecà a l’Arboç la primera construcció de sis pisos documentada. Els Valencians del Catllar havien nascut a partir de l’apropiació d’una manifestació vinguda del País Valencià a Catalunya al segle XVII que evolucionà a causa de modificacions tècniques. Trencà amb les velles cèl·lules organitzatives dels balls integrats per grups reduïts dels gremis medievals. Les colles castelleres són filles de l’enfonsament de l’Antic Règim a l’alba del segle XIX i de la liberalització del treball, que el 1813 deixà de ser controlat per les organitzacions gremials. Malgrat que aquestes pervisqueren, eliminaren determinades obligacions, com ballar i interpretar danses o representacions. A Tarragona i Valls, alguns gremis optaren per organitzar els nous castells. A Tarragona es coneixen dos balls de Valencians executant castells en mans dels Pagesos i dels Pescadors i Navegants, mentre que a Valls es dividiren en Pagesos i Menestrals. El fet que Valls fos demogràficament una de les ciutats principals afavorí l’augment dels integrants dels nous grups, de manera que se la considera el bressol casteller.

Èxits i condemnes
A la segona meitat del segle XIX, els castells, gens propers a la concepció romàntica de la cultura, foren condemnats per les elits. La Renaixença els considerà poc adients per a la catalanitat regionalista anhelada, perquè els castellers eren veritables professionals a temps parcial. Havien convertit enfilar-se els uns sobre els altres en la seva habilitat, i eren més propers a les formes circenses que a les folklòriques. La professionalització contrastava amb la institucionalització de la sardana empordanesa com a manifestació nacional. Els balladors de sardana no percebien remuneració, els torraires, sí. Malgrat tot, els castells, sustentats en el vessant competitiu, triomfaren a la segona meitat del XIX com a mostra fefaent de la nova cultura popular de masses. Les dues colles vallenques protagonitzaren la rivalitat en aquesta primera època d’or. Les fites màximes foren bastides a Tarragona per Santa Tecla, el 1881, any prolífic encetat per les Festes Decennals de la Candela de Valls, amb grans construccions, com el pilar de vuit amb folre i manilles. Entre les colles Vella i Nova dels Xiquets de Valls s’enlairaren el tres de nou sense folre –la Nova–, el quatre de nou sense folre –la Vella–, dues torres de vuit sense folre, dos quatre de vuit amb agulla, dos tres de nou amb folre, un quatre de nou amb folre reduït i un altre amb folre normal, dos cinc de vuit, un tres de vuit per sota i dos pilars de set. Per les Fires de Santa Úrsula de Valls, el 1883, la Colla Vella descarregà el cinc de nou amb folre, una altra fita històrica. Després, entre les acaballes del segle XIX i la restauració democràtica del 1975, els castells foren considerats un fenomen culturalment perifèric. La postrenaixença folklorista de Joan Amades no els resituà dins la catalanitat. Majoritàriament de classes socials baixes, es mantingueren en la postguerra franquista a canvi d’un petit auxili social: seguien sense encaixar en la visió coetània de la cultura popular, mentre integraven immigrants espanyols, un fenomen no planificat.

El retorn de la democràcia
La restauració democràtica els feu evolucionar. Abandonaren la professionalització, es produí una democratització social de la condició de casteller i deixaren de pertànyer només a les classes més baixes. La democràcia municipal i l’esperit renovador de les colles noves del final dels anys setanta foren clau perquè gent de totes les edats i condicions s’hi apuntés. En l’àrea tradicional, la creació de grups nous ressuscità les velles rivalitats. La dona s’hi incorporà i arribà a constituir-ne una part fonamental, tant en troncs com en pinyes o bases. Això determinà alguns canvis en les relacions interpersonals, ja que passaren de ser col·lectius d’homes a transformar-se en grups en què la família també hi té lloc. S’estengueren fora del triangle històric –Valls, Vilafranca i Tarragona–, i cap a Mallorca i la Catalunya del Nord. Aquests factors provocaren un augment extraordinari de castellers i colles. Així, ens fixem en l’única actuació que aplega la totalitat de formacions: la Trobada de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, els anys acabats en 1 i al voltant del dia 2 de febrer. La primera trobada, del 1981, reuní 16 colles; la segona, del 1991, 20; el 2001, la tercera, 57 colles i uns 6.000 castellers, mentre que la darrera, el 2011, convocà 57 colles i 10.000 participants. Amb el temps, han adquirit un estatus similar al de la sardana, com a manifestacions patrimonials ben considerades pels poders públics. La idea de la suma d’esforços encaixà amb la de la construcció d’un país i d’un projecte comú. Per això, els castellers participaren en moments espectaculars dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992). La transformació ha estat acompanyada del ressò mediàtic i de nous reptes. La consecució de locals per a assajar cedits per les institucions o l’adquisició d’altres de propis han estat objectius importants. Valls, Vilafranca o Terrassa evidencien noves realitats de finançament, que condueixen a una espiral vertiginosa. Es necessiten més diners, i les actuacions fora vila han estat una font essencial per a aconseguir-los.
Principals construccions de la segona època d’or

Patrimoni de la Humanitat
