i Ramon de Baños i Martínez | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Ramon de Baños i Martínez

Cinematografia
Ramon Baños

cinematografia cin
Operador i realitzador cinematogràfic.
Barcelona, 17 d’abril de 1890 — Barcelona, 8 de gener de 1980

Es formà i treballà en estreta col.laboració amb els seus germans Francesc, fotògraf, i Ricard, realitzador i operador en cap. El 1905, s’inicià com a ajudant de fotografia i de laboratori a la Hispano Films. El 1908, filmà la visita del rei Alfons XII a Saragossa i, l’any següent, l’homenatge a Àngel Guimerà a Barcelona. L’exhibidor Joaquim Llopis el contractà, el 1911, per anar al Brasil, a Belém do Gran Pará, on fundà la Pará Films i rodà nombrosos reportatges i documentals. El 1912, creà el noticiari d’actualitats Pará Films Journal i la Raymond de Baños y Cía. A l’Amazònia, féu reportatges per al govern brasiler i documentals sobre costums del país.

Retornà, el 1914, a Barcelona, on treballà d’operador en cap i creà l’Argos Films, el 1915. El 1916, fou el director de fotografía del film francès La vida de Cristóbal Colón y su descubrimiento de América, sota la direcció d’Emile Bourgeois. Tot seguit entrà a la Royal Films, firma que creà el seu germà Ricard i de la qual fou el seu operador en cap. Adaptà el guió i realitzà la fotografia de Don Juan Tenorio, que dirigiria el seu germà. El 1923, obtingué la representació per a l’Estat espanyol de la primera càmera de pas estret: la Pathé-Baby.

A partir del 1926, es dedicà a activitats tecnològiques i de laboratori. El 1927, posà en marxa els Laboratorios Cyma i el 1929 rodà l’Exposició Internacional de Barcelona. Abans i després de la Guerra Civil Espanyola, continuà rodant i fotografiant curts, reportatges, trucatges, crèdits, dibuixos, i també treballs de laboratori fotocinematogràfics. El 1953, il·luminà el film La montaña sin ley, de Miquel Lluch.

El 1975, rebé la medalla al mèrit del treball de la Diputació de Barcelona, com a pioner dels cinemes català, espanyol i brasiler. És considerat un dels fundadors de la cinematografia a Espanya i al Brasil.

Llegir més...