Curaçao

Vista de Willemstad, capital de les Antilles Neerlandeses a l’illa de Curaçao

© J.A. Afonso

Illa del grup de les illes de Sotavent, a la mar de les Antilles.

La capital és Willemstad. De relleu pla i amb bons ports, gaudeix de clima tropical sec. La població és, en un 90%, de negres i mulats, es dedica a l’agricultura (fruites, especialment taronges destinades a produir el licor curaçao i a la indústria petroquímica (refineria Shel). Té aeroport internacional. Centre d’ensenyament superior: University of the Netherlands Antilles, fundada el 1970.

Fou descoberta per Alonso de Ojeda (1499) i colonitzada pels castellans. El 1634, però, caigué a les mans dels holandesos. L’illa fou un dels mercats d’esclaus més importants del Carib fins a l’abolició de l’esclavitud (1863). El 1714 un intent d’apoderar-se de l’illa per part dels francesos fracassà. L’any 1798 l’ocuparen els britànics, i el 1814 els holandesos la recuperaren definitivament.

Formà part de les Índies Neerlandeses Occidentals fins el 1954, que adquiriren un estatut semiautònom amb altres illes que donà lloc a les Antilles Neerlandeses, de les quals Willemstad fou la capital. Aquesta entitat territorial fou vigent fins el 2010 que, després d’un referèndum celebrat l’any anterior passà a constituir una nació autònoma dins dels Països Baixos.