i Favara de Matarranya | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Favara de Matarranya

Nom oficial castellà del municipi deFabara (es)
Municipi
Franja de Ponent
Nom oficial castellà del municipi deFabara (es)
Vista de conjunt de la vila de Favara de Matarranya
© Fototeca.cat
Municipi del Matarranya, estès a banda i banda dels cursos baixos del Matarranya i del riu d’Algars, que travessen el terme de sud a nord poc abans de llur confluència a Nonasp.
Població: 
1.221 h
[2006]
Extensió: 
102 km2

Pertany administrativament a Aragó i al bisbat de Saragossa, però correspon a la zona de parla del català occidental. Gairebé la meitat del territori és ocupat per boscs de pins, garrigues i matolls. L’agricultura comprèn una zona de regadiu, al fons de les valls del Matarranya (séquies de la Noguera, de Mesulls i de Rovinat) i del riu d’Algars (séquies de les Planes i de les Hortes), amb 360 ha d’oliveres, 105 de cereals, 92 d’hortalisses i 52 de vinya, i una zona de secà, en la qual predominen també les oliveres (1.300 ha), seguides pels cereals (619 ha), els ametllers (609 ha) i la vinya (105 ha). La ramaderia (bestiar oví, porcí i cabrum) hi té importància, i hi ha avicultura i apicultura. Hom explota jaciments de guix. La indústria adobera hi ha tingut un cert desenvolupament (adoberies i confecció de pilotes de futbol); hi té tradició la manufactura domèstica de teixits (llana i lli).

La vila (favarols; 242 m alt), que agrupa tota la població del municipi, és al peu d’un relleu tabular terciari coronat per l’ermita de Santa Bàrbara i les ruïnes de l’antic castell de Favara. La població fou colonitzada pels templers, passà a l’orde de Calatrava, que hi establí la comanda de Favara, i, el 1428, al rei Joan de Navarra, que la cedí (1429) a Francesc d’Arinyó. L’església parroquial (Sant Joan) és un edifici gòtic del segle XVII, fortificat. Dins el terme hi ha el barri de l'Estació de Favara, el despoblat de Vallbona i el sepulcre de Favara.

Col·laboració: 
TLlC

Llegir més...