i la Molina | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels sumaris

Gran enciclopèdia catalana

la Molina

Baixa Cerdanya
El telecadira de la Tosa d’Alp, a la Molina
© Fototeca.cat
Estació d’hivern del municipi d’Alp (Baixa Cerdanya), situada a la capçalera del riu Alp (dit ací riera de la Molina).
Població: 
586 h
[2009]

És la quarta més important dels Països Catalans, després de les de Font-romeu (Alta Cerdanya), els Angles (Capcir) i Baqueira-Beret (Vall d’Aran), per la capacitat d’allotjament (uns 4.000 allotjaments a peu de pista) i per la facilitat de comunicacions (ferrocarril, i autopista i autovia de Barcelona a Berga, túnel del Cadí i carretera direcció Puigcerdà). Es convertí en lloc d’esquí i d’estiueig a partir de la construcció del xalet del Centre Excursionista de Catalunya (1925), i el 1943 hi fou instal·lat el primer remuntador comercial. El 1954, expandí l'àrea esquiable fins als 2.280 m del puig d’Alp, i el 1955, fins al capdamunt de la Tosa d’Alp amb un teleesquí. El 1985 la Generalitat adquirí els actius del domini esquiable i n'assumí la gestió a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

A la meitat de la segona dècada del segle XXI, sobre un total de 61 km esquiables, hi havia 54 pistes d'esquí alpí (13 de verdes, 16 de blaves, 18 de vermelles, 7 de negres), situades entre una cota màxima de 2.537 m i una cota mínima de 1.700 m. Hom ha establert una xarxa complexa de carreteres, pistes i remuntadors (1 telecabina, 7 telecadires, 3 teleesquís i 3 cintes transportadores), que condueixen a pistes de fins a 5,5 km de llargada i que remunten dos cims destacats: el Puigllançada (fins als 2.406 m, a la capçalera del torrent Negre) i la Tosa d’Alp (fins prop dels 2.531 m, per una pista que va de Supermolina al vessant oest del coll de Pal), on hom construí el refugi i àrea de descans del Niu de l'Àliga.

Hi ha també zones especials (pista de trineus, 3 estadis de competició, etc.) i destaquen la pista adaptada per a discapacitats El Bosquet (2004) i el Centre d'esports adaptat, que han convertit l'estació en un referent internacional dels esports d'hivern en aquesta modalitat: el 2009 hom hi acollí per primera vegada la Copa del Món d'esquí alpí per a persones amb discapacitat, que hi tornà a tenir lloc el 2013 i el 2015. En modalitats convencionals, hom celebrà el 2008 la Copa del Món femenina d’esquí alpí i, des del 2011, els Campionats del Món de surf de neu.  

Col·laboració: 
JRe
Llegir més...