i Sant Antolí | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Sant Antolí

Sant Antolí i Vilanova
Poble
Segarra
Sant Antolí i Vilanova
Aspecte de l'església de Sant Antolí
© Patrimonifunerari.cat
Poble i cap del municipi de Ribera d'Ondara (Segarra), és situat a les ribes del riu d’Ondara.
Població: 
147 h
[2009]

És format per dos nuclis. El més antic, el poble de Sant Antolí, s’estén per una costa a la ribera esquerra del riu d’Ondara, i és format per uns carrerons, que algun temps foren tancats per dos portals. L’antiga església parroquial de Sant Antolí o Antoní, que s’ha anat restaurant, és al cim. Conserva a l’esquerra de l’edifici la construcció romànica; a la dreta s’obriren dues grans arcades per fer-hi un eixample amb la construcció gòtica, que des del segle XV o poc abans es convertí en la nau principal. Allargant la part romànica s’hi afegí durant el segle XVIII la capella de Sant Isidre, les parets de la qual eren decorades per un mosaic de rajoles pintades amb escenes que recorden fets de la vida del sant. Aquest mosaic és exposat des del 1939 al Museu Comarcal de Cervera. Al costat d’aquesta església es conserva una part de l’antic castell o palau dels Aimeric, de traça gòtica. Als temps medievals ja s’havia construït una sèquia que portava l’aigua a tres molins que hi havia a la costa del castell.

Durant la segona meitat del segle XVI fou construïda una gran plaça, anomenada ara de la Constitució, que sembla que havia de ser porticada, una mica apartada del nucli vell. El nou lloc s’anomenà Vilanova de Sant Antolí. És a la vora del torrent; s’hi entra per un pont sobre el riu d’Ondara, i també fou tancada amb portals. Va passar-hi pel mig la carretera que va a Talavera, fins que es construí una petita variant.

Des dels principis de segle XX s’ha anat construint a la ribera dreta del riu, on s’ha format un carrer; s’hi va edificar la casa del comú el 1901 i el 1950 s’hi inaugurà la nova església parroquial de Santa Maria de Sant Antolí. La jurisdicció pertanyia al comte d’Erill.

La Societat Recreativa l’Amistat és compartida per Sant Antolí i Vilanova, els Hostalets, Briançó i Pomar, i a través de la secció anomenada Junta d’Esbarjo promou activitats culturals i festives. El poble de Sant Antolí i Vilanova, juntament amb els Hostalets, Briançó i Pomar, celebren la festa major petita el dissabte després de Sant Jordi, i la festa major l’últim dissabte i diumenge d’agost (els actes es centralitzen a Sant Antolí). Per Pasqua, un grup de caramellaires canten per diversos pobles del municipi.

Llegir més...