Sant Martí de Torroella

Torroella

Restes de la Torre dels Moros o del Telègraf, que donà nom a Sant Martí de Torroella (Sant Joan de Vilatorrada)

© C.I.C. - Moià

Poble (230 m alt.) i antic cap del municipi de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), al qual donava nom, a l’esquerra del Cardener.

El terreny, que ocupa un sector important del pla de Bages, és drenat per la riera de les Feixes i el torrent de Joncadella, afluents d’aquest riu. El poble de Sant Martí de Torroella perdé les funcions de capitalitat històrica del terme l’any 1905, en traslladar-se la seu del municipi al nucli urbà de Sant Joan. És un poble de cases disperses, amb un petit nucli aturonat a l’esquerra del Cardener entorn de l’església parroquial, dedicada a sant Martí de Tours. L’origen del nom s’ha de cercar en una petita torre de vigilància sobre el gual del riu, situada aproximadament a l’indret que hom anomena encara el Castell.

L’edifici més notable és el temple parroquial de Sant Martí de Torroella, refet completament els darrers anys del segle XIX en canviar l’orientació de l’antiga església romànica i ampliar-la notablement. És una construcció d’aspecte neoclàssic, darrere la qual es conserven l’absis i el mur de ponent de l’església anterior. A tocar mateix de l’església parroquial, l’anomenada Casa Gran presideix el conjunt de la vella sagrera de Sant Martí.

La festa major del poble s’escau el primer cap de setmana de novembre, al voltant de la diada de Sant Martí.

L’any 1020 la comtessa Ermessenda i el seu fill Berenguer Ramon feren donació al monestir de Sant Benet de Bages, en la persona de l’abat Rami, de “l’església, solar, cases i casals del lloc de Torroella”. Els abats del cenobi bagenc conservaren fins a l’extinció dels drets senyorials, que es produí a la primeria del segle XIX, la jurisdicció feudal del terme de Torroella. Dins aquest terme hi ha el santuari de la Mare de Déu de Joncadella . Avui és una entitat local menor amb junta administrativa pròpia.