coca

f
Gastronomia

Coca de Sant Joan

© Marta Dòria

Massa de farina i diversos ingredients, de forma generalment ovalada i plana, cuita al forn.

Amb una mateixa base (farina, oli o mantega, ous), hom fa una gran varietat de coques, generalment ensucrades, com la coca bamba, la coca de pa o de forner (sense ou), la coca d’aire (grossa i estufada, típica de València), la coca fina (amb aiguardent), i amb guarniment de fruita (coca d’albercocs, de poma, de cireres), de confitura, d’ametlles i pinyons, etc. Sovint hom confecciona també coques guarnint-les amb carn, peix, verdures o amb aquests ingredients barrejats, com la coca enramada (botifarra, cansalada, pebrot i ceba), que rep també el nom genèric de coca amb recapte o coca amb passeres, o bé hom les farceix a la manera de panada. Hom acostuma a fer certs tipus de coques per a ésser consumides especialment en determinades diades de l’any, com el dijous gras (coca de llardons), Nadal, Sant Joan, Sant Pere, Sant Jaume (aquestes tres darreres guarnides de fruita), la festa major, etc. A diverses poblacions (Vilafranca del Penedès, Valls, Arenys de Mar, etc), hom confecciona coques característiques.