i mandioca | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels sumaris

Gran enciclopèdia catalana

mandioca

Nom científic de laManihot utilissima, iuca, mandioca (es), manioc (en)
substantiu femeníf
Agronomia    Botànica
Nom científic de laManihot utilissima, iuca, mandioca (es), manioc (en)
botànica bot i agricultura agr
Planta herbàcia perenne o fruticosa, de la família de les euforbiàcies, de fins a 3 m d’alçària, d’arrels tuberoses i de fulles digitades.

Originària del Brasil, és conreada profusament a tota l’Amèrica tropical. Pel seu contingut en carbohidrats, la mandioca substitueix, en certs països, els cereals en la dieta alimentària. En molts països desenvolupats, com a valuosa font de midó, la mandioca és coneguda sota una forma granulosa anomenada tapioca. Els tubercles tenen també algunes aplicacions industrials: en la indústria tèxtil, en la fabricació d’explosius (producció de cola i dextrina), en la indústria de blanqueria i en la fabricació d’alcohol. Quant a les fulles, són verdura popular en moltes regions africanes i, juntament amb els tubercles, són emprades com a farratge per al bestiar. A les principals àrees productores és bàsicament un producte de consum interior. El conreu de la mandioca s’estén gairebé arreu de la zona tropicoequatorial, i actualment ateny un volum pròxim als 90 milions de tones. Bé que és una planta originària de l’Amèrica del Sud, és conreada avui a Indonèsia, Malàisia, les Filipines i Tailàndia, i també, a l’Àfrica, al Zaire i a Nigèria, al sud del riu Níger i a la conca del Benue. A l’Amèrica Llatina es destaquen les produccions del Brasil i el Paraguai.

Llegir més...