OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

seu

sebo (es), tallow, sebum (en)
substantiu masculím
Alimentació    Bioquímica
sebo (es), tallow, sebum (en)
química orgànica quím org, bioquímica bioq i alimentació, indústries alimentàries alim
Greix sòlid obtingut per fusió i refinació dels teixits adiposos dels bòvids o d’altre bestiar.

En aquest darrer cas, hom indica el nom de l’espècie de la qual procedeix. El seu dels bovins és blanc o groguenc, amb olor i sabor característics i consistència ferma. El dels ovins i dels caprins és més blanc i dur, però té una forta olor que el fa no adient per a l’alimentació. Conté del 94% al 96% de lípids, la composició dels quals és variable segons les espècies i àdhuc segons la part de l’animal. Fonamentalment són triglicèrids mixts dels àcids oleic, palmític i esteàric. Conté colesterol. És un aliment energètic, difícil de digerir. Si hom no el condiciona de manera adient (protegit de l’aire i de la llum) es torna ranci. Del seu fos, hom n’obté oleomargarina. El seu és emprat també per a fer candeles, sabons, etc., i en la preparació d’ungüents.

Llegir més...