OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

president de la Generalitat de Catalunya

substantiu masculím
substantiu femeníf
Política
ciències polítiques polít
Cap del govern autònom de Catalunya.

Ostenta la més alta representació de la Generalitat de Catalunya i l’ordinària de l’estat a Catalunya. Per tal de remarcar la continuïtat amb la generalitat o diputació del general, origen de l’actual Generalitat de Catalunya, la numeració oficial dels presidents de la Generalitat compta des de l’establiment de la institució medieval, amb Berenguer de Cruïlles com a primer ocupant del càrrec (1359).

El president de la Generalitat és elegit pel Parlament de Catalunya d’entre els seus membres i perquè resulti investit ha d’obtenir una majoria absoluta de vots; si aquesta no és assolida, cal una segona votació, en la qual és suficient la majoria simple.

Cessa en el càrrec per renovació del Parlament a conseqüència d’unes eleccions generals, per l’aprovació d’una moció de censura, per la denegació d’una qüestió de confiança o per dimissió. L’any 2017, en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola el govern espanyol cessà Carles Puigdemont, 130è president (segons la numeració que arrenca de la institució medieval) i novè president des de la restauració de la institució l’any 1931.   

Data de revisió: 
2020-12-04

Llegir més...