i Fundació ‘la Caixa’ | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran enciclopèdia catalana

Fundació ‘la Caixa’

institucions de cultura inst cult
Entitat creada el 1990 per la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona amb finalitat de mecenatge social i cultural.

És la continuació de l’Obra Social de ‘La Caixa’, i du a terme projectes i iniciatives en quatre grans àmbits: social, medi ambient i ciència, cultura i educació.

En l’àmbit social abasta una gran diversitat d’àrees (habitatge, tercera edat, immigració, cooperació internacional, estudis socials, etc.), en el de medi ambient impulsa projectes de recerca, divulgació i conservació del patrimoni natural i en l’educatiu sobresurt especialment la concessió de beques. En l’àmbit cultural, manté una gran xarxa d’exposicions i de biblioteques i ha creat importants institucions de gran projecció: el Museu de la Ciència de Barcelona (1980, que el 2004, arran d’una remodelació de gran abast passà a denominar-se Cosmocaixa), el centre d’exposicions Caixafòrum (2002), els Centres Socials i Culturals (CSiC) de Lleida, Tarragona i Girona, la Sala Girona.

Fora de Catalunya, partint del model desenvolupat a Catalunya ha creat el Caixafòrum Palma, inaugurat el 1993 i situat a un edifici modernista de Domènech i Montaner d’aquesta antigament ocupat pel Gran Hotel , el Cosmocaixa de Madrid (2000) i el Caixaforum Madrid (2008), situat a l’antiga Central Eléctrica del Mediodía del passeig del Prado.

A banda, en depèn l’Escola Universitària d’Infermeria Santa Madrona, creada el 1917, i el 2007, en conveni amb l’Agència Espacial Europea creà la European Space Education Resource Office, dedicada a impulsar el coneixement tecnològic i científic entre els joves. És també important l’activitat editorial de l’entitat, amb un gran nombre de publicacions en els àmbits social, cívic i cultural.

Al juliol de 2010 la Fundació ‘la Caixa’ signà un conveni per quatre anys amb la Fundació MACBA pel qual s’unificaven les col·leccions d’ambdues institucions en una mateixa gestió coordinada i un mateix comitè assessor. La unificació d’ambdues col·leccions donà lloc a un fons d’unes 2.400 obres (869 de la Caixa i 1509 de la Fundació MACBA).

Llegir més...